1. decembra, 2018

Revija PDF SE 269 december 2018

    Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 269 december 20182018_269_1269 1 212x300 - Revija PDF SE 269 december 2018

    Največji sejem elektronike na svetu je za nami!

    Dragi bralci in bralke, največji sejem elektronike na svetu – electronica 2018 München, je za nami. Vsi, ki smo sejem obiskali, smo v medsebojnih pogovorih presenečeno ugotavljali, česa vsega nismo uspeli videti. Prav zanimivo je bilo ob večerih deliti izkušnje, kajti pri tako velikem sejmu ena oseba enostavno ne more videti vsega. Pa tudi zmore ne – ker je sejem ogromen. Tako ogromen sejem bi zahteval kar celoletno reportažo v naši reviji 🙂

    V pripravah na ogled sejma smo imeli v mislih tudi vas – zveste naročnike na revijo Svet elektronike. Skupaj z našimi sponzorji smo najeli največji možni avtobus in ga do vrha napolnili z naročniki, ki ste si sejem electronica ogledali popolnoma brezplačno. Še enkrat se na tem mestu zahvaljujemo sponzorjem ogleda sejma, podjetju Power Integrations in podjetju Farnell element14!

    269 15 30 300x216 - Revija PDF SE 269 december 2018Seveda sejem, kot je electronica, ni zgolj razstava izdelkov, pač pa predvsem srečevanje ljudi med seboj. Tako sem se na večerji za predstavnike medijev srečal z izvršnim direktorjem in predsednikom upravnega odbora podjetja Microchip g. Steve Sanghi-jem. Steve je ne samo zelo sposoben menager, pač pa tudi izjemno spoštljiv in dobronameren človek. Svet elektronike je v podjetju Microchip že do sedaj imel precej odprta vrata do vzorcev čipov ali razvojnih orodij, zdaj pa so se ta vrata odprla na stežaj.

    Prvi del reportaže s sejma electronica 2018 si lahko preberete v številki, ki je pred vami. Seveda pa v njej ni zgolj reportaža s sejma, pač pa še veliko zanimivih člankov. Recimo novica, ki govori o tem, da je podjetje Ericsson povečalo doseg NB IoT naprav, ki temelji na 3GPP standardih iz približno 40km na 100km in je dosegljiv v popolnosti samo z nadgradnjo programske opreme brez sprememb v NB-IoT napravah. Hkrati so v isti novici objavili tudi, da so sprejemali signale iz senzorja nameščenega na parkirišču 3 nadstropja pod zemljo, kjer ni bilo LTE signala! NB IoT se vedno bolj uveljavlja v profesionalnih okoljih, saj zagotavlja zanesljivo delovanje – kot je zapisano v članku, tudi na razdalji do 100 km.

    Naj mimogrede omenim, da bo NB IoT tudi ena od tem na IKTEM 2019 konferenci, ki jo pripravljamo s sodelavci in sponzorji. O IKTEM konferenci naj le še povem to, da se bo odvijala 30. in 31. maja na Rogli, zato si že zdaj rezervirajte ta termin!

    V tokratni številki revije Svet elektronike pa si preberite še več zanimivih novic, ki prihajajo iz sveta elektronike. Tako pišemo o bakterijski bateriji (ne, nismo se zatipkali!), pa o robotih, ki uporabljajo eholokacijo za orientacijo v prostoru, o novi fotovoltaični celici z višjim izkoristkom, pri kateri so pripomogli slovenski znanstveniki in še bi lahko našteval.

    V reviji boste našli tudi zanimiv Arduino projekt – sledimo namreč nedavni anketi bralcev, v kateri ste izrazili željo po več Arduino projektih.

    Ker bo ta številka zadnja pred prihajajočim novim letom, vam v imenu celotnega uredništva revije Svet elektronike in v svojem imenu želim Srečno in uspešno leto 2019!

    Lep pozdrav!
    Jure


    UVODNIK

    • 3_ Največji sejem elektronike

    NOVICE

    • 5_ Novi robot oponaša hitri let insektov
      www.rdmag.com
    • 7_ Nov pametni material bi lahko izboljšal letalske motorje in zmanjšal njihov hrup
      www.rdmag.com
    • 8_ saka druga oseba bi želela govoriti z elektronskimi napravami
      www.production.electronicspecifier.com
    • 9_ Končno, preprost 3D tiskalnik kovine
      www.rdmag.com
    • 11_ Predstavili so prvo papirno-bakterijsko baterijo
      www.rdmag.com
    • 12_ Ericsson in Telstra sta opravila testiranje izjemno dolge NB-IoT brezžične povezave
      www.ericsson.com
    • 13_ Robot, ki uporablja netopirjevi eholokaciji podobno navigacijo
      www.rdmag.com

    PREDSTAVLJAMO

    • 15_ Obiskali smo sejem electronica 2018 (1)
      Avtorja: Bojan Kovač, Jure Mikeln
      https://svet-el.si
    • 28_ Dinamično preklapljanje avdio in video signalov z analognimi stikali
      Avtor: Rich Miron,
      www.digikey.com
    • 31_ Preživeti v nevarnem okolju
      Avtor: Jason Tollefson
      www.microchip.com
    • 35_ Microsoft v naprednem modulu
      za hitro uvajanje IoT
      www.microsoft.com
    • 37_ Elektronske varovalke za električna omrežja avtomobilov do napetosti 48 V
      Avtorja: Ralf Hickl, Uwe Rahn
      www.rutronik.com
    • 40_ Sončna celica z rekordom
      www.fe.uni-lj.si

    PROGRAMIRANJE

    • 41_ Microchip Mindi in simulacije elektronskih vezij
      Avtor: dr. Simon Vavpotič
    • 51_ IoT :»Hov, čas za malico!«
      www.hackster.io

    STIK

    Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

    Prijava

    Nakup naročnine

    Tags: