1. junija, 2019

Revija PDF SE 275 junij 2019

    Kje?Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 275 junij 2019

    2019_275_1

    Dragi bralci, kje neki se je zataknilo poletje? Kaj poletje, celo od pomladi je ostalo zgolj deževje. Ampak nič ne de. V času, ko pišem tale uvodnik, le nekaj dni pred IKTEM konferenco, sem prepričan, da bomo na Rogli imeli lepo vreme! In še več, za udeležence IKTEM konference smo pripravili veliko zanimivih predavanj in delavnic.

    275 1 212x300 - Revija PDF SE 275 junij 2019Veliko bomo govorili o IoT, BLE, NB IoT in tudi o 3D tisku. Skratka o modernih tehnologijah, ki osvajajo svet. In če ste v tem poslu, vam te tehnologije zelo pomagajo pri vaših izdelkih. Dal vam bom primer – razvili ste napravo, ki za nastavitev delovanja potrebuje tipke in nekaj LEDic, ki signalizirajo nastavitev. Ali ni BLE (Bluetooth Low Energy) idealna tehnologija za vašo napravo? Namreč namesto tipk in LEDic boste uporabili pametni telefon, ki bi služil tako za nastavitev vaše naprave kot tudi morda za prikaz stanja vaše naprave. Program na pametnem telefonu vam bo lahko služil še temu, da podatke pošlje na spletno stran in podobno. Skratka vsega tega ne bi mogli narediti zgolj s tipkovnico in z nekaj LEDicami. Seveda bomo za vse vas, ki niste utegnili priti na Roglo, pripravili obsežno reportažo s konference, ki jo bostge lahko prebrali v naslednji številki.

    Ko boste brali tokratno revijo, bo IKTEM konferenca že na nami, zato se bom posvetil tokratni reviji Svet elektronike, ki med drugim prinaša zanimiv članek o FM radijskem sprejemniku. V 2. delu tega članka bo avtor Vlado prikazal, kako se FM moduli krmilijo, razložil bo tudi delovanje sprejemnika. Vsekakor zanimiva samogradnja za elektronike!
    Na ESP12 razvojni plošči pa si boste lahko naredili čisto pravi spletni radio. Pred leti smo v naši reviji predstavili spletni radio, ki temelji na Raspberry Pi razvojni plošči in nam uspešno igra v uredništvu. Tokrat pa bo RPI zamenjal ESP12 modul.

    Ker pa sem začel uvodnik s kraticami, kot so IoT in podobno, naj ga tudi končam tako. V članku, ki ga je napisal Rich Miron boste lahko prebrali, kako povezati IoT aplikacije z Google Cloud platformo. Primer uporabe je Rich naredil na znani Microchip IoT razvojni plošči.

    Želim vam mirno in predvsem precej bolj sončno poletje, kot smo ga imeli do sedaj. Seveda v družbi z revijo Svet elektronike.

    Lep pozdrav!
    Jure

    UVODNIK

    • 3 _Kje?

    NOVICE

     

    PREDSTAVLJAMO

    • 11 Regijsko predtekmovanje v robotiki ROBObum za učence in dijake
      Avtor: Robert Stegel, vodja tekmovanja
      https://robobum.um.si
    • 13 Hibridni polimerni kondenzatorji
      Avtor: Christian Kasper
      www.rutronik.com
    • 16 Konvergenca različnih industrij predstavlja motnje strategijam testiranja
      Avtor: Luke Schreier
      https://add-pros.com
    • 19 Napačne predstave glede digitalnega krmiljenja napajalnikov
      www.microchip.com
    • 24 Hitro in varno povezovanje aplikacij IoT s platformo Google Cloud
      Avtor: Rich Miron
      www.digikey.com

     

    PROGRAMIRANJE

    • 27 _Arduino ESP8266 spletni radio
      GitHub
    • 38 _Python (1)
      Avtor: Boštjan Šuhel
    • 40 _Pametni mikrokontrolerji z arhitekturo ARM(2)
      Avtor: dr. Simon Vavpotič
    • 47 _Napravimo FM radijski sprejemnik:
      Bascom-AVR knjižnice za Arduino module (16)
      Avtor: mag. Vladimir Mitrović

     

    STIK

    Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

    Prijava

    Nakup naročnine

    Tags: