1. decembra, 2019

Revija PDF SE 280 december 2019

    Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 280 december 2019Srečno in uspešno v letu 2020!
    2019_280_01

    Iz vsega srca vam to želimo – drage bralke in bralci revije Svet elektronike, vsi člani uredništva! Konec leta je čas, da naredimo pregled za nazaj in načrte za naprej. Prepričani smo, da ste opazili pozitivne spremembe v reviji Svet elektronike – več novic iz stroke, več praktičnih člankov, pa tudi več zanimivih člankov iz stroke.

    280 1 212x300 - Revija PDF SE 280 december 2019Ko že teče beseda o stroki – leta 2019 smo na Rogli organizirali drugo IKTEM konferenco, ki združuje stroko iz IKT, elektronike in mehatronike iz Slovenije in tudi tujine. Preko 100 strokovnjakov se je v dveh dneh strokovnih predavanj in praktičnih delavnic družilo na konferenci. Prepričan sem, da ste poročilo s konference že prebrali, če pa ne, vas vabim, da ga poiščete bodisi na spletni strani konference (https://iktem.si/ ) ali na spletni strani revije Svet elektronike. V izjemnem okolju Rogle smo udeležence tudi malce »pocrkljali« s tekmovanjem v pikadu in letnem sankanju. Tudi naslednje leto bomo IKTEM konferenco organizirali na Rogli, le da smo datum konference malce zamaknili v sredino junija. Pripravljamo zanimiv program in prepričan sem, da se bomo videli na IKTEM 2020.

    Smo pa pripravili tudi izjemno zanimivo vsebino v tokratni številki revije Svet elektronike. Izmed vseh člankov boste lahko prebrali zanimiv članek o SiC tranzistorjih – tranzistorjih, ki temeljijo na silicijevem karbidu. Prednost tega materiala je v tem, da ima:

    • Višji kritični razkroj napetosti električnega polja
    • Višjo toplotna prevodnost, ki omogoča večjo gostoto toka
    • Širšo energijska režo, ki zagotavlja nižji izgubni tok pri višjih temperaturah

    Zaradi tega in tudi drugih odličnih lastnosti se bo SiC material vedno več uporabljal v avtomobilski elektroniki, pa tudi v elektroniki povezani z vetrnimi, FV elektrarnami ter napajalniki.
    Ker je v današnjem svetu potrebnih veliko razno raznih meritev – med drugim tudi razdalje, je ultrazvočno merjenje (UZ) eno od znanih in preverjenih načinov, kako meriti razdaljo do objekta ali snovi. UZ merjenje razdalje je podjetje Microchip predstavilo tudi iz vidika uporabe 8-bitnih mikrokontrolerjev, ki se v poplavi ARM mikrokontrolerjev uspešno upirajo in uporabnikom nudijo cenovno ugodne rešitve problemov. Članek je tudi zelo zanimiv, saj avtor primerja PIC in AVR mikrokontrolerja, ki ju programiramo v istem programskem okolju.
    To in še marsikaj zanimivega boste našli v tokratni številki revije Svet elektronike, zato vabljeni, da si zagotovite svoj izvod.
    V letu 2020 pa vam člani celotnega uredništva revije Svet elektronike želimo vesel Božič in srečno Novo leto 2020! V ta namen vam skupaj z našimi sponzorji podarjamo veliki stenski planer! Upamo, da vam bo dobro služil.

    Lep pozdrav in nasvidenje v letu 2020!
    Jure

    KAZALO

    UVODNIK

    • 3_ Srečno in uspešno v letu 2020!

    NOVICE

     

    PREDSTAVLJAMO

     

    PROGRAMIRANJE

     

    SAMOGRADNJA

     

    STIK

    Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

    Prijava

    Nakup naročnine

    Tags: