1. aprila, 2020

Revija PDF SE 284 april 2020

    Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 284 april 2020Koronavirus in elektronika
    2020_284_01

    Dragi bralci in bralke, tale koronavirus nam je resnično spremenil življenje in to na vseh področjih. Ne bom našteval, kdo vse je popolnoma spremenil življenje, navade in podobno. Bolj se bom osredotočil na čas, ko bodo izredne razmere s koronavirusom končane. Kaj takrat – oziroma kako izkoristiti čas vmes, ko ne morete delati od doma? Mi sicer smo to številko revije Svet elektronike naredili od doma, marsikdo pa svojega posla ne more početi od doma, če pomislimo samo na gostince, samozaposlene in podobno. Torej vprašanje je, kako izkoristiti ta čas?

    284 1 212x300 - Revija PDF SE 284 april 2020

    V vsakem primeru se je večina zaposlenih ustavila – smo v svojih domovih in minimalno odhajamo med na prosto. Ta čas je lahko čas priložnosti, ko lahko tudi storimo nekaj zase, za nova znanja, ki nam bodo odpirala nove možnosti. Nekaj novih znanj vam prinaša tudi revija Svet elektronike. V tokratni številki smo spet zbrali obilico člankov iz področja elektronike, ki vam bodo odpirali nove možnosti.

    Eden takšnih člankov je reportaža s sejma IFAM, ki se je odvil še tik pred izrednimi razmerami. Drugi del reportaže je namenoma obširen, da bralcem naše revije res podrobno prikažemo, kaj vse se je dogajalo na sejmu IFAM – in dogajalo se je veliko. Prikazanih je bilo veliko izdelkov, ki so svetovne novosti in niso več na voljo samo v oddaljenem svetu, pač pa že tukaj med nami.

    Drug takšen zanimiv članek oziroma novica, prihaja iz področja LED osvetlitve, oziroma bolje rečeno, LED razkuževanja. Ja, prav ste prebrali, razkužujete lahko tudi z LED osvetlitvijo pod pogojem, da uporabite ustrezne LEDice. Kakšne naj bodo si preberite v tokratni številki.

    In ker smo že lani na IKTEM konferenci govorili o NB IoT, vam tokrat predstavljamo simpatičen Arduino projekt, v katerem je uporabljen NB IoT modul. Nekateri udeleženci IKTEM konference še gotovo imate pri sebi razvojne plošče podjetja Quectel, ki ste jih dobili na konferenci. Zdaj je čas, da jih vzamete na mizo, ji dodate NB IoT SIM kartico (ki ste jo tudi prejeli na konferenci in je še vedno aktivna) ter pričnete z delom!

    In ko že ravno govorim o IKTEM konferenci, naj omenim, da priprave na IKTEM konferenco potekajo še naprej. V organizacijskem odboru ocenjujemo, da se bodo izredne razmere s koronavirusom do junija umirile in da bo varno prirediti konferenco. Če vas zanima, kaj vse bomo predstavili na konferenci, naj vam namignem, da bomo govorili o načrtovanju tiskanih vezij za hitre signale. Če se s tem še niste soočili, obstaja velika možnost, da se boste v bližnji prihodnosti, saj gre vsa elektronika v vedno višje hitrosti signalov tudi v svetu mikrokontrolerjev. Nadalje bomo govorili o zaprto-zančnem testiranju v realnem času, o FreeCAD programu, pa o programiranju Android naprav, o uporabi razvojne plošče Jetson in še marsičem.

    V želji, da čim bolj zdravi preživite krizno situacijo, vas prav lepo pozdravljam in želim, da krizno situacijo obrnete sebi v prid kolikor se le da. Naj vam pri tem pomaga tudi revija Svet elektronike!

    Lep pozdrav!
    Jure

    KAZALO

    UVODNIK

    • 3_ Koronavirus in elektronika

    NOVICE

    PREDSTAVLJAMO

    PROGRAMIRANJE

    STIK

    Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

    Prijava

    Nakup naročnine

    Tags: