1. november, 2017

Revija PDF SE 257 oktober 2017

Svet elektronike colorKot bi trenil…257 1 212x300 - Revija PDF SE 257 oktober 2017

Ja, res je dragi bralci, kot bi trenil, bo konec leta tukaj, pa ni dolgo od tega, ko smo vas peljali na sejem Electronica v Munchen. Marsikdo od vas nas sprašuje, ali bomo organizirali nekaj podobnega za sejem Embedded World v Nürnbergu, vendar vas moram razočarati. Ogled sejma v Nürnbergu je težko organizirati kot enodnevni izlet zaradi oddaljenosti in seveda pravil, ki jih imajo vozniki avtobusov. Ta pravila med drugim od voznika zahtevajo 9-urni počitek v Nürnbergu. Vse možnosti smo premislili in žal enodnevni izlet ni izvedljiv.

Smo se pa »odkupili« z nagradno igro podjetja Microchip, ki ponuja ICD 4 razhroščevalnik v vezju v vrednosti 250 US$. Gotovo si vsi uporabniki PIC mikrokontrolerjev želite imeti takšen razhroščevalnik v svojem vezju. Zato vas vabim, da se prijavite na nagradno žrebanje. Naj vam zaupam, da prijav na takšna žrebanja običajno ni prav veliko in je zato možnost, da zadenete svoj ICD 4 veliko večja, kot če bi se prijavili na žrebanje v neki drugi reviji.
Ko že teče beseda o podjetju Microchip vas vabim, da si preberete zanimiv članek o krmiljenju LED razsvetljave z zatemnilnim triakom. Zatemnitev s triakom dobro deluje skupaj z žarnicami z žarilno nitko, ker gre za čisto ohmsko breme. Zato je za oblikovanje LED gonilnika, ki bi bil združljiv z zatemnjevanjem s triakom, potrebno za čisto ohmsko upornost oblikovati tudi vhodne značilnosti LED gonilnika. Več o tem seveda si preberite v omenjenem članku.
Pri napajanju so seveda pomembni tudi napetostni regulatorji. Tudi o tem bo kaj za prebrati v članku podjetja Digi Key, kjer boste lahko prebrali zanimivo primerjavo med stikalnimi in linearnimi regulatorji.

V preteklem uvodniku sem govoril o sezoni sejmov, ki mimogrede še ni mimo. Ravno ko smo dali mimo sejem Feel the future, se že najavlja sejem Comptech od 1. do 3. decembra v Ljubljani. Boste pa v tokratni številki lahko prebrali kratko novičko s sejma Feel the future in reportažo s sejma MOS, ki je letos praznoval 50. obletnico. Lepa leta za sejem, potrebno je čestitati organizatorju. Ob tem sem se spomnil na že dolgo »preminuli« sejem Sodobna elektronika, ki je v svojih časih veljal za kultni sejem industrije, ki so ga obiskovali iz področja cele bivše Jugoslavije in sosednjih držav. Ko že pišem o sejmih – če še niste zasledili, se sejem IFAM seli v Ljubljano in bo tako naslednje leto februarja odprl vrata na Gospodarskem razstavišču.

Želim vam prijeten zaključek jeseni in lepe zimske urice – seveda z revijo Svet elektronike v vaši bližini.

Lep pozdrav!
Jure

 

UVODNIK
3 Kot bi trenil…

NOVICE
5 Test UPS APC Back-UPS BX1400U-GR 700 W / 1400 VA
www.schneider-electric.si
6 Semtech-ovo LoRa tehnologijo za sledenje kolesom
www.semtech.com
7 S klepetalnimi roboti do odgovorov na vsakdanja vprašanja
www.ce-sejem.si
8 Multimedijski priključki podjetja Schneider Electric
www.schneider-electric.si
10 Taktilni senzorji robotom omogočajo nove zmogljivosti
www.rdmag.com

PREDSTAVLJAMO
13 Nova generacija modularnih osebnih računalnikov v industrijskih ohišjih
Avtor: Peter Jost
www.rutronik.com
15 TIA Portal Cloud Connector
Avtor: Jernej Culetto
www.siemens.si
18 Krmiljenje zatemnilnega triaka
www.microchip.com
23 Linearni regulatorji – nekatere prednosti in pomanjkljivosti
Avtor: Rich Miron
www.digikey.com
58 Jubilejni 50. mednarodni obrtni sejem
Avtorica: Nastasija Furjan

PROGRAMIRANJE
28 Harmonija razvoja in programiranja (9)
Avtor: dr. Simon Vavpotič
34 Bascom-AVR knjižnice za Arduino module (3)
Avtor: Mag. Vladimir Mitrović

SAMOGRADNJA
39 Junior – 80m SSB radijska postaja za začetnike
Priredil: Jure Mikeln, S52CQ
45 VNA RL2 antenski analizator
Avtor: Jure Mikeln, S52CQ
52 Primer komunikacije po 230 v instalaciji
Avtor: Jernej Böhm

STIK
61 Prodajni servis, naročnine in informacije