2. januarja, 2013

WiFi modul za brezžično povezovanje v omrežje

Revija 204 204 33 - WiFi modul za brezžično povezovanje v omrežjeRevija logo se - WiFi modul za brezžično povezovanje v omrežjeDW-RN171-XC je izjemno majhen vgradni TCP / IP modul za brezžično povezovanje v omrežja, ki ima zelo nizko porabo in meri le 39 x 25 x 9,9 mm. Gre za popolnoma samostojen 802.11 b / g TCP / IP modul, ki je zaradi svoje majhne velikosti in nizke porabe energije kot nalašč primeren za mobilne brezžične aplikacije, kot so sledenje, senzorji in prenosne baterijsko napajane naprave.

Revija 204 204 33%20%281%29 - WiFi modul za brezžično povezovanje v omrežje

KLIK

V modulu je že prednaložena programska oprema (firmware) za poenostavitev vgradnje v različne (vaše) aplikacije, s čimer občutno skrajšate čas razvoja nekega izdelka. V najpreprostejši konfiguraciji strojne opreme lahko ustvarite brezžično povezavo za prenos podatkov z le štirimi fizičnimi povezavami (PWR, TX, RX in GND).

Preizkusili smo modul na najpreprostejši način priključitve in bili prijetno presenečeni: resnično deluje in brezžično lahko prenašamo ogromno količino podatkov z največjo hitrostjo 115.200 Baudov. Mogoče je doseči tudi večje hitrosti prenosa, vendar je pri tem potrebno zagotoviti strojno upravljanje prenosa podatkov (hardware handshaking), kar pomeni še vsaj dve povezavi (RTS, CTS) od mikrokontrolerja do modula. Če takšne hitrosti poleg velike količine prenesenih podatkov resnično potrebujemo, je to smiselno, sicer pa zadostuje preprosta priključitev.

Moduli se odlikujejo po Izjemno nizki porabi in so zato idealni za vgradnjo v aplikacije, ki se napajajo iz baterij. Vgrajena programska oprema podpira prilagodljivo oddajno moč med 0dBm in 12 dBm. V celoti jih lahko nastavimo prek serijskega vmesnika UART ali brezžično z uporabo preprostih ASCII ukazov. Poleg različnih načinov povezovanja v omrežno infrastrukturo podpirajo tudi povezavo v Ad-Hoc omrežja. Imajo celo vrsto GPIO priključkov, katerih funkcijo lahko po želji nastavljamo in jih uporabimo kot izhode ter ADC vhodne priključke. Vgrajeno imajo uro realnega časa za časovne značke in način delovanja s samodejnim prehodom v stanje spanja in samodejnim prebujanjem iz tega stanja. Napajajo se lahko neposredno iz baterijskih virov ali iz stabiliziranih napajalnikov. Nadgrajujejo se lahko brezžično, pri čemer podpirajo WEP/WPA/WPA2 varnost povezav. Za polno funkcionalnost ne potrebujejo nobenih zunanjih gonilnikov

Revija 204 204 33%20%282%29 - WiFi modul za brezžično povezovanje v omrežje

KLIK

Namenjeni so predvsem daljinskim napravam za spremljanje in nadzor, v napravah za sledenje in telemetrijo, pri varovanju, pri krmiljenju in brezžičnih senzorjih v industriji, v hišni avtomatizaciji in v medicini.

S pomočjo tega modula smo vzpostavili (Ad-Hoc) neposredno brezžično povezavo med računalnikom in neko aplikacijo ter kasneje tudi posredno brezžično povezavo med aplikacijo in nekim računalnikom, ki je priključen v isto računalniško omrežje.

Vidimo, da je prvi predpogoj za kakršnokoli komunikacijo vzpostavljena povezava z omrežjem. Ponudniki Internetnih storitev, telefonije in televizije nam ob sklenitvi pogodbe namestijo »modem«, ki je hkrati naša Internetna dostopna točka, požarni zid, usmerjevalnik in nadzornik našega notranjega lokalnega omrežja. V to omrežje so uporabniki priključeni neposredno prek UTP omrežnih priključnih kablov, največkrat pa »modemi« podpirajo tudi brezžično povezovanje (WLAN) prav tako kot naši moduli DW-RN171-XC, katere bomo uporabili za brezžični prenos podatkov od naše aplikacije do nekega računalnika v omrežju. Moduli, ki podpirajo brezžično povezovanje uporabnikov, oddajajo SSID ime svojega omrežja.

Revija 204 204 33%20%283%29 - WiFi modul za brezžično povezovanje v omrežje

KLIK

Vsako omrežje je v vsakem trenutku pripravljeno sprejeti nove uporabnike, vendar le pod določenimi pogoji. Za tiste uporabnike, ki so priključeni prek kabla, so pogoji za sprejem v omrežje neprimerno bolj blagi kot za brezžično povezovanje. Moduli DW-RN171-XC znajo za zagotavljanje varne povezave uporabljati varnostne algoritme WEP, WPA in WPA2, ki jih ob brezžičnem povezovanju v omrežje zahtevajo »modemi«. Če pravilno nastavimo parametre, s katerimi se želi neka naprava brezžično povezati v neko omrežje, bo povezovanje uspešno in usmerjevalnik bo novega uporabnika sprejel v svoje omrežje. Pri tem so najpomembnejši parametri:

  • Nastavljeno SSID ime omrežja, v našem primeru »WiFi«
  • Nastavljeno dinamično določanje omrežnega naslova DHCP
  • Izbran WPA2 varnostni algoritem
  • Nastavljeno geslo za vstop v omrežje: »123456789«

S temi parametri že lahko vstopimo v omrežje. Kako lahko modul nastavimo, da bo imel ustrezne nastavitve?

WiFi modul za brezžično povezovanje v omrežje

2013_SE204_33

Tags: