2. februarja, 2015

Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (6)

Revija 227 227 29 1 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (6)Revija logo se - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (6)

Odkar teče serija člankov o lestvičnem programiranju s programom LDmicro, smo tudi v urednišvu revije sestavili in preizkusili nekaj različic krmilnika, v katerega lahko naložimo in izvajamo programsko kodo, ki jo ustvari prevajalnik programa LDMicro. Programsko kodo »pretočimo« v PLK krmilnik kar prek USB kabla, zato trdimo, da je to najcenejši programirljivi logični krmilnik na našem tržišču. Programerji morajo poznati možnosti, ki jim jih ponuja posamezni krmilnik, prav tako tudi to, kako jih omogočiti. Za boljše razumevanje vsega, kar naš novi PLK omogoča, so v članku tudi delne sheme posameznih vezij, ki določene podprte funkcije omogočajo. Za programiranje ne potrebujemo programatorja, vendar za priključitev na USB vodilo računalnika vseeno priporočamo galvansko ločitev, tako napajanja kot tudi podatkov. Mi smo to naredili z vmesnikom PoUSBiso.

Revija 227 227 43 2 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (6)

KLIK

Izbirali in uporabili bi lahko kateregakoli iz nabora AVR mikrokontrolerjev, ki jih podpira LDmico, vendar smo se odločili ATMega 32 v TQFP ohišju s 44 priključki. Napajalna napetost v digitalnem delu krmilnika (+VCC) je 5 V, releje pa napajamo z 12 V enosmerne napetosti. Krmilnik sicer priključimo na standardno enosmerno napetost 24 V, ki je običajna za napajanje nizkonapetostnih vhodno-izhodnih elementov in industrijskih programirljivih logičnih krmilnikov (PLK). Tako je nastal naš krmilnik, ki smo ga imenovali MiniPLC.

Revija 227 227 43 3 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (6)

KLIK

MiniPLC lahko pri nekaterih manjših nalogah nadomešča industrijsko izdelani PLK krmilnik. Vgrajene ima štiri optično ločene digitalne vhode in kot izhoda dva releja, vsakega s po enim delovnim kontaktom. Kontakta sta seveda galvansko ločena od ostalega krmilnega vezja in dostopna na sponkah, označena pa kot RELE1 in RELE2. Nahajata se v isti vrstici kot sponki za napajanje, vtičnica PRG za povezavo z USB vodilom računalnika in RS485 priključkom za serijsko komunikacijo. Na pravi ploščici tiskanega vezja je to videti tako, kot prikazuje slika 3.

Ploščica tiskanega vezja je oblikovana tako, da jo je mogoče vgraditi v standardno ohišje za montažo na DIN letev širine 3 TE (1 TE je širina modula 17,5 mm). Ohišje ima na zgornji in spodnji strani odprtino za sponke, da so dostopne za montažo ožičenja brez odpiranja ohišja. V zgornji vrstici imamo štiri vhode na štirih sponkah s po dvema priključkoma, funkcijo posamezne vhodne sponke pa izberemo s kratkostičnikom glede na naše potrebe.

Posamezna sponka (CON5, CON6, CON7, CON8) je lahko optično ločeni digitalni vhod, analogni vhod za merjenje napetosti tokovne zanke 4-20 mA ali pa analogni vhod za merjenje napetosti od 0 do 10 V.

 

MiniPLC – krmilnik – Trgovina

Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (6)

2015_SE227_43