2. aprila, 2015

Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (7)

Revija 229 229 50 1 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (7)Revija logo se - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (7)

Naš mali krmilnik MiniPLC je idealna in poceni rešitev za drobne naloge in nekaj takšnih nalog smo mu kot praktične primere aplikacij v našem uredništvu tudi našli in prepričani smo, da jih bo zanesljivo in z lahkoto opravljal!

Časovni releji

Revija 229 229 50 2 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (7)

KLIK

Enostavna naloga, boste najbrž dejali in moram vam dati prav, to za krmilnik MiniPLC res ni neka posebno zahtevna naloga, ponuja pa nam prav toliko različnih možnosti, kolikor jih želimo! Poleg tega imamo vanj vgrajena dva releja, kar pomeni, da lahko programsko izvedemo tudi dva čisto ločena časovnika ali pa morda enega, ki bo po pretečenih na primer 80% časa vklopil (ali izklopil) drugi rele. Domišljiji moramo dati vsaj nekaj prostora, da se začne razraščati, pa nam bodo novi primeri praktične uporabe tega krmilnika začeli prihajati kar sami…

Različni časovni releji spadajo v industrijski avtomatizaciji pa tudi pri avtomatizaciji doma oziroma hiše med glavne gradnike, ki jih uporabimo skoraj v vseh primerih. V bolj obsežnih aplikacijah so seveda izvedeni v obliki notranjih programskih blokov nekoliko večjih PLK krmilnikov, ki s svojimi izhodi nato krmilijo delovanje fizičnih relejev, ki so nameščeni znotraj krmilne omarice. V bolj skromnih primerih avtomatizacije pa je uporaba pravega industrijskega PLK krmilnika neracionalna, tako glede zmogljivosti kot tudi glede cene. Pravi, namenski, lahko jim rečemo tudi fizični časovni releji so elektromehanski elementi, ki imajo točno določeno časovno funkcijo, ki je lahko:

  • Zakasnjen vklop
  • Vklop za določen čas
  • Utripalka
  • Zakasnjen izklop
  • Zakasnjena vklop in izklop
Revija 229 229 50 3 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (7)

KLIK

Naštel sem le nekaj tistih, ki jih najpogosteje uporabljamo, obstajajo pa tudi takšne kombinacije, ki v delovanju časovnika združujejo po dve ali celo več časovnih funkcij. Zelo pomembno pri tem je, da je njihove funkcije mogoče krmiliti na dva načina:

  • S priključitvijo napajalne napetosti (A)
  • S posebnim krmilnim (trigger) vhodom za proženje (B)
  • Bodimo pozorni na oznaki (A) in (B) , ki pomenita način proženja! Pri opisu delovanja vsak opis pripada časovnemu releju z označenim načinom proženja.

Nekaterih časovnih funkcij sploh ni mogoče izvesti, če nimamo krmilnega (trigger) vhoda, saj mora biti časovni rele za pravilno izvajanje takšnih funkcij ves čas priključen na napetost. Časovni releji so po eni strani zelo pogosto uporabljani, po drugi strani pa imajo zaradi svojih lastnosti, vgrajenih komponent in različnega nabora časovnih funkcij tudi razmeroma visoko ceno. V nekaterih primerih cena enega samega časovnega releja celo presega ceno našega MiniPLC krmilnika, ki pa poleg funkcij časovnih relejev lahko vzporedno izvaja tudi funkcije krmilnika. Še ena prednost časovnega releja v MiniPLC izvedbi je, da imamo lahko v istem ohišju kar dva popolnoma različna časovna releja z običajnimi ali posebnimi časovnimi funkcijami, ki jim lahko delovanje kadarkoli preprogramiramo, če se za to pojavi potreba. Če pa časovnih relejev ne potrebujemo več, pa nam v vsakem primeru ostane programirljivi krmilnik, ki ga lahko v vsakem trenutku uporabimo v kakšni drugi aplikaciji za časovne ali krmilne funkcije. Meni se to zdi praktično, priročno in varčno, poleg tega pa se nam ne polnijo predali z materialom, ki je »na čakanju« takšne aplikacije, v kateri bi ga bilo mogoče uporabiti… Pa saj najbrž veste kako je s temi rečmi takrat, ko se predal končno odpre: »Ej, če bi bil ta rele vsaj za 30 sekund, bi ga tukaj lahko uporabili…«. Pa gre spet nazaj »na čakanje«!

 

MiniPLC – krmilnik – Trgovina

Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (7)

www.svet-el.si

2015_SE229_50