30. junija, 2015

Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (10)

Revija 232 232 50 1 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (10)Revija logo se - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (10)

Doslej smo spoznali vse možnosti, ki jih na eni strani ponuja strojna oprema našega malega programirljivega industrijskega krmilnika Mini PLC, na drugi strani pa nabor ukazov lestvičnega programskega »jezika« MicroLD, ki omogoča njegovo programiranje s standardnim lestvičnim diagramom. Takšno programiranje je primerno za elektronike, električarje, orodjarje, tehnologe, vzdrževalce, razvijalce in konstruktorje, skratka za bolj tehnično usmerjene strokovnjake, vendar sploh ni pogoj, da so elektroniki ali programerji. Vse potrebno znanje o programiranju in strojni opremi je »skrito« za ukazi, ki jih ponuja MicroLD.

Revija 232 232 50 3 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (10)

Revija 232 232 50 4 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (10)

V dokaz, kako preprosta je uporaba MiniPLC, programiranega z lestvičnim diagramom MicroLD (ki je poleg tega tudi brezplačno programsko orodje!), sem za zaključek serije člankov na to temo pripravil nekakšen »zaključni projekt«, kjer bomo s krmilnikom Mini PLC krmilili delovanje preproste stiskalnice. Stiskalnice so sicer v industriji zelo pogoste naprave, s katerimi izvajamo določene tehnološke faze, recimo kovičenje, zatiskanje, krivljenje, kalibriranje, pa tudi določene faze preverjanja kakovosti, posebno v primerih 100% kontrole izdelkov, oziroma ločevanja dobro – izmet. Če takšne faze preverjanja izvajajo delavci, postane to zelo drag postopek, ki ga cena končnega izdelka največkrat ne prenese. Lahko pa to preverjanje ustreznosti opravi neka naprava samodejno, »mimogrede«, med dvema tehnološkima fazama.

Z našo stiskalnico, ki jo vidimo na sliki 1, bomo zatiskali po dve kontaktni kovici na nek medeninast nosilec, ki bo potem del nekega stikala, končnega izdelka, s katerim bo mogoče vklopiti ali izklopiti nek porabnik. Primer takšnega medeninastega kontakta z dvema kovicama lahko vidimo na sliki 2 desno.

Še to: takšne kovice imajo uvaljano tanko plast posebne kontaktne srebrove zlitine, ki omogoča boljši kontakt, večjo tokovno zmogljivost kontakta, manjšo kontaktno upornost in posledično manj segrevanja kontakta, ki po eni strani pomeni izgubo energije, po drugi strani pa pospešuje staranje kontakta in zmanjšuje njegove prvotne zmogljivosti.

Revija 232 232 50 2 - Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (10)

Za boljšo predstavo je primer takšne kontaktne kovice prikazan na sliki 2. Prav tako so na sliki 2 primeri različnih kontaktov z zakovičeno kovico, ki jih lahko v eni izmed podobnih oblik najdemo v vsakem stikalu boljših proizvajalcev.

S stiskalnicami že pri zelo majhnih dimenzijah v točki stiskanja dosežemo silo, ki izražena v tonah hitro doseže celo 10 ton in več, zato so stiskalnice lahko zelo nevarne in razne poškodbe pri delu bi bile seveda zelo pogoste, če ne bi obstajal predpis, da morajo imeti takšne naprave dvoročni vklop, s katerim so roke delavca v času stiskanja dovolj oddaljene od točke, kjer bi se delavec lahko poškodoval. Tudi na sliki 1 vidimo, da sta na stiskalnici spodaj dve zeleni tipki, ki omogočata njeno delovanje oziroma gib le takrat, ko sta obe pritisnjeni. S tem je zagotovljeno, da sta obe roki med stiskanjem izven nevarnega območja. Za dvoročni vklop je pomembno, da deluje po predpisih in da ima za svojo ustreznost tudi potrdilo. V našem podjetju imamo med lastnimi izdelki tudi modul dvoročnega vklopa z opravljenim atestom pri Zavodu za varstvo pri delu, kar pomeni, da je potrjen kot ustrezen za uporabo v strojih in napravah kot zaščitni modul za dvoročni vklop. Njegov zunanji videz vidimo na sliki 3, poenostavljena električna shema pa je na sliki 4.

Delovanje na kratko: obe tipki, S1 in S2 morata biti pritisnjeni v časovnem razmaku največ pol sekunde (0,5 s), da rele v modulu pritegne (postane aktiven). Če je čas med pritiskoma daljši, se rele ne aktivira, ampak moramo najprej spustiti obe tipki potem pa znova obe pritisniti. Če je spuščena le ena tipka, se rele ne aktivira. Vsakič po končanem stiskanju moramo torej obe tipki spustiti, sicer ne bo pogoja za začetek izvajanja naslednjega cikla.

Programiranje mikrokontrolerjev z lestvično logiko LDmicro (10)

AX elektronika d.o.o.

2015_SE232_50