1. novembra, 2019

37 zanimivih Arduino modulov (4): relejski modul, barvna dioda, laserska dioda, IR dioda

  Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - 37 zanimivih Arduino modulov (4): relejski modul, barvna dioda, laserska dioda, IR dioda

   

  Spoznavamo module iz kompleta “37-in-1” in predstavljamo ustrezne Bascom-AVR programe. V tem nadaljevanju bomo predstavili module, ki jih bomo uvrstili v skupino “moduli z digitalnimi vhodi”. Tukaj se nahajajo moduli z LEDicami in piskači ter modul z relejem.

  Modul z relejem se od ostalih modulov iz skupine razlikuje po tem, ker ima tudi priključek za napajalno napetost in digitalni vhod, s pomočjo katerega se ga krmili; vsem ostalim je priključek za napajalno napetost hkrati tudi kontrolni vhod, in pričel bo delovati takoj, ko se poveže na ustrezno napetost. Tukaj je potrebno biti previden! Moduli so precej nepremišljeno projektirani in mnogi od njih (npr., večina modulov z LEDicami) nimajo vgrajenih uporov za omejitev toka in jih je potrebno predvideti pri povezavi na Arduino ploščico. Drugi moduli, kot piskač ali močnostne LEDice pri 5V napajalni napetosti porabijo več kot 40 mA, kar presega maksimalni dovoljeni izhodni tok, ki ga mikrokontroler ATmega328P zmore dati od sebe. Čeprav boste na spletnih portalih namenjenim uporabnikom Arduino platforme naleteli na sheme vezav, na katerih so te moduli vezani direktno na priključke Arduino ploščice, takšna rešitev ni priporočljiva ker preobremenjuje priključke mikrokontrolerja in lahko povzroči trajno okvaro! Primerni načini vezave vsakega posameznega modula bodo pojasnjeni v nadaljevanju.

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine

  Tags: