1. decembra, 2019

RGB LED, detektor srčnega utripa, čarobna svetilka – 37 zanimivih Arduino modulov (5)

    Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - RGB LED, detektor srčnega utripa, čarobna svetilka - 37 zanimivih Arduino modulov (5)Avtor: mag. Vladimir Mitrović
    E-pošta: vmitrovic12@gmail.com
    2019_280_49

    V kompletu “37-in-1” se nahajata dva modula s tribarvno (RGB) in dva z dvobarvno (RG) svetlečo diodo; vse diode so s skupno katodo. V tem nadaljevanju bomo predstavili te module, pokazali kako jih je treba povezati z Arduino UNO ploščico in analizirali Bascom-AVR program, s katerim lahko preverimo kako delajo. Opomba: možno je, da se razpored priključkov na posameznem modulu razlikuje od prikazanih na slikah, oziroma da barve ne ustrezajo oznakam na priključku modula!

    KY-016, RGB LEDica (RGB Full Color LED Module)
    Na modulu se nahajajo RGB LEDica s skupno katodo in trije upori vrednosti 150 Ω, s katerimi je tok skozi posamezni segment omejen na okoli 20 mA. Zaradi tega se priključki modula lahko direktno vežejo na priključke Arduino UNO ploščice, kakor je tudi prikazano na shemi na sliki 99a. Izbrali smo “analogne” izhode “~3”, “~5” in “~6”, ker želimo iz modula izvleči maksimum: s pomočjo pulzno-širinske modulacije teoretično lahko dosežemo več kot16 milijonov različitih intenzitet in barv, mnogo več od tega, kar v realnosti lahko zaznamo.
    Za preverjanje modula KY-016 je priročen testni program 37in1_prog_6.bas. Da bi program lahko pravilno deloval, je Arduino ploščico potrebno povezaQti z osebnim računalnikom s pomočjo USB kabla in na njo vezati tipko S1, kakor je prikazano na shemi na sliki 97b; te podrobnosti so izbrisani s slike 99a.

    Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

    Prijava

    Nakup naročnine

    Tags: