1. marca, 2020

WiFi z ESP8266 za domači hardware (2)

  Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - WiFi z ESP8266 za domači hardware (2)Avtor: dr. Simon Vavpotič
  2020_283_40

  ESP8266 Wi-Fi moduli, kot majhna, enostavna in učinkovita 32-bitna osnova za gradnjo naprav in sistemov Internet of Things (IoT), že leta burijo domišljijo programerjev. Čeprav so novi navadno že predprogramirani kot brezžični Wi-Fi modemi, jih lahko z lastno programsko opremo spremenimo v samostojne krmilnike enostavnih IoT naprav.

  Zamisel o programiranju ESP8266 je stara že skoraj desetletje, vendar so pri kitajskem proizvajalcu teh miniaturnih dvočipnih modulov z mikrokontrolerjem Tensilica L106 in Flash RAM pomnilnikom, Espressif Systems, šele v zadnjem času uredili prijazno spletno stran, na kateri so objavili tudi dovolj podrobno programersko dokumentacijo v angleškem jeziku (prej samo v kitajščini), ki jo potrebujemo za uspešno načrtovanje elektronskih vezij in programiranje.

  V preteklem nadaljevanju smo spoznali, kako namestimo in uporabljamo ESP8266 razvojna okolja s poudarkom na priljubljenem Arduino IDE, strojno opremo za komunikacijo preko v ESP8266 vgrajenega RS-232 vmesnika in kako prenašamo podatke. Analizirali smo tudi osnovni zgradbo in delovanje ESP8266, se lotili njegovega programiranja in napisali enostavna programa, prvega za krmiljenje vhodni/izhodnih priključkov, z drugim pa smo izpisali vse Wi-Fi dostopne točke v dosegu modula. Na koncu smo spoznali tudi Espressif Systemsova orodja za neposredno programiranje binarnih datotek in ponovno namestili AT ukazni interpreter, s katerim lahko ESP8266 uporabljamo podobno kot modem. Tokrat nadaljujemo s programiranjem in spoznavanjem različnih funkcionalnosti ESP8266.

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine

  Tags: