1. aprila, 2020

WiFi z ESP8266 za domači hardware (3)

  Avtor: dr. Simon Vavpotič
  2020_284_36

  ESP8266 Wi-Fi moduli, kot majhna, enostavna in učinkovita 32-bitna osnova za gradnjo naprav in sistemov Internet of Things (IoT), že leta buri domišljijo programerjev. Čeprav so novi navadno že predprogramirani kot brezžični Wi-Fi modemi, jih lahko z lastno programsko opremo spremenimo v samostojne krmilnike enostavnih IoT naprav.

  Zamisel o programiranju ESP8266 je stara že skoraj desetletje, vendar so pri kitajskem proizvajalcu teh miniaturnih dvočipnih modulov z mikrokontrolerjem Tensilica Diamons L106 in Flash RAM pomnilnikom, Espressif Systems, šele v zadnjem času uredili prijazno spletno stran, na kateri so objavili tudi dovolj podrobno programersko dokumentacijo v angleškem jeziku (prej samo v kitajščini), ki jo potrebujemo za uspešno načrtovanje elektronskih vezij in programiranje.

  V preteklem nadaljevanju smo izdelali TTL RS-232 vmesnik, preučili možnosti zagona ESP8266, osvetlili novoletno jelko, krmilili električne porabnike z relejskim vezjem, vzpostavili dostopno točko in spletni strežnik tako, da smo lahko z mobilnim telefonom krmilili digitalni izhod ter z ESP8266 povezali pomnilniško kartico SD. Tokrat si bomo najprej ogledali tudi zgradbo zelo zmogljivega in svojevrstnega Tensilica L106 procesorja v jedru ESP8266 modulov ter nadaljevali s primeri njegove uporabe.

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine

  Tags: