1. junija, 2020

NB-IoT Explorer: Raziščite NB-IoT radijsko omrežje!

ha 300x80 - NB-IoT Explorer: Raziščite NB-IoT radijsko omrežje!Hackster Inc.IIoT,
Avtor: Wolfgang Klenk
2020_286_20

Raziščite NB-IoT radijsko omrežje na prijeten, uporabniku prijazen način z uporabo Espruino Pixl.js in Quectel BG96.

Espruino Pixl.js 1 kos
Dragino NB-IoT Shield QG96 1 kos
Usmerjenaantena, GNSS Aktivna Patch antena z vgrajenim LNA 1 kos
IoT SIM kartica, ki omogoča NB-IoT 1 kos

Hardverske komponente

V tem projektu se združita dve izjemno močni komponenti
Espruino Pixl.js z vgrajenim tolmačem JavaScript je enostavno programirati. Izvirni Espruino Web IDE vam omogoča prenos kode v napravo z uporabo Bluetooth LE, tako da za povezavo računalnika z napravo ni potreben niti USB kabel.

Espruino Pixl.js ima velik LCD zaslon z 128 x 64 slikovnimi pikami, štiritipke na vsakem vogalu zaslona pa omogočajo zelo interaktivne aplikacije.

Quectel BG96 NB-IoT modul na NB-IoT Shieldu ponuja podporo na več frekvenčnih področjih, zato ga je mogoče uporabljati v številnih različnih radijskih omrežjih po vsem svetu. NB-IoT Shield omogoča neposreden dostop do serijskega vmesnika BG96 modula, tako da lahko preizkusite tudi stvari z FTDI kablom, kar je lahko koristno, če želite posodobiti ugnezdeno programsko opremo.

Modul BG96 ponuja široko paleto AT ukazov za številne namene in celo omogoča izvajanje protokolov na visoki ravni, kot sta HTTPS in MQTT, kar je lahko zelo koristno za IoT aplikacije. Poleg tega omogoča geo-pozicioniranje z vgrajenim GNSS čipom.

Priprava

  • Seznanite se s povezovanjem spletnega IDE Espruino s ploščo Espruino Pixel.js prek Bluetooth LE.
  • Poigrajte se s primeri programov za Pixl.js.
  • 5V priključek na Pixl.js vtičnici bo uporabljen za napajanje NB-IoT shielda. V bližini LCD priključka obstaja spajkalni mostiček z oznako “3.3 5V Vin”. Kratko sklenite Vin do 5V – 5V pin bo priključen na 5V (če je priključen preko USB) ali ne glede na napetost, ki je na Vin. Več o porabi shielda preberite na https://www.espruino.com/Pixl.js#shield-power. (z uporabo 3,3 V na izhodu napetostnega regulatorja ne daje dovolj moči, ko začne BG96 oddajati).
  • Če ste dobri pri spajkanju, lahko fizično odstranite konektor velikega kvadratnega vtičnika na hrbtni strani NB-IoT shielda, ker sta tako povezana Pixl.js in NB-IoT shield.
  • Povežite Pixl.js z NB-IoT shieldom preko njegovih Arduino priključkov.
  • Neobvezno: pritrdite keramično GNSS anteno.
  • Nabavite si SIM kartico, primerno za NB-IoT, in jo vstavite v nosilec SIM kartice NB-IoT shielda. Opomba: konec SIM kartice mora pri vstavljanju biti usmerjen v vašo smer. Če ne boste pozorni, obstaja možnost, da SIM kartico vstavite napačno.
  • Naložite kodo JavaScript s https://github.com/wklenk/nb-iot-explorer v spletni Espruino IDE.
  • Med connection_options preverite povezavo z imenom JSON strukture in navedite ustrezne nastavitve za ponudnika NB-IoT omrežja po vaši izbiri: var connection_options = {band: “B8”, apn: “iot.1nce.net”, operater: “26201”};
  • Vključite Minification v nastavitvah -> Minification. Izberite Closure (online) – Simple optimizations.
  • Pošljite aplikacijo na Pixl.js.
  • Če želite obdržati aplikacijo v Pixel.js tudi po ponovnem zagonu Pixl.js, jo shranite v Flash spomin tako, da vtipkate save() – glej skico 1.
  • Če se želite povezati z omrežjem NB-IoT, zdaj pritisnite gumb RESET na NB-IoT shieldu. To ni potrebno, ko zaženete napravo. V tem primeru se bo NB-IoT shield ponastavil po svoje. Ko aplikacija zazna, da je modul
  • BG96 pripravljen za delovanje, bo osvetlitev ozadja LCD zaslona 5-krat utripnila.
  • Zdaj je čas, da počakamo, kar lahko traja nekaj sekund do nekaj minut, da se BG96 modul registrira v radijskem omrežju NB-IoT. LEDica aktivnosti mora občasno utripati v ritmu “izklop-izklop”, kar nakazuje na iskanje omrežja.
  • Ko je BG96 modul povezan, bo začetni prikaz na LCD zaslonu izginil in prikazali se bodo drugi zasloni. Uporabite dvetipki na vogalih desne strani zaslona za pomikanje po teh zaslonih navzgor / navzdol.

Zasloni

Tipko v levem zgornjem kotu lahko uporabite za preklop ozadja osvetlitve LCD zaslona. Uporabite dve tipki na vogalih desne strani zaslona, da se pomikate po naslednjih zaslonih navzgor / navzdol.

Pri fotografiranju zaslona je bila uporabljena NB-IoT SIM kartica ponudnika 1nce.com.

Zaslon: Registrirano omrežje
Prikaže ime registriranega omrežja. “Registrirano javno kopensko mobilno omrežje” (RPLMN) je označeno z globalno edinstveno kodo PLMN, ki jo sestavljata MCC (koda mobilne države) in MNC (koda mobilnega omrežja). Posnetek zaslona prikazuje MCC 262 za Nemčijo in MNC 01 za Deutsche Telekom.

Zaslon: Status registracije
Prikaže stanje registracije omrežja in jakost prejetega signala (RSSI). Po uspešni povezavi z radijskim omrežjem mora biti status Registrirano domače omrežje ali Registrirano gostovanje.

Zaslon: Informacija o celici
Prikaže dvobajtno kodo območja za sledenje (TAC) v šestnajstiški obliki, ID celice 3 1/2 byte (28 bit) E-UTRAN v šestnajstiški obliki, ID eNB v decimalni obliki (ID celice E-UTRAN brez 8-bitnega sektorja informacije) in sektor antene bazne postaje.

  • Te podatke lahko uporabite za iskanje položaja stolpa bazne postaje na zemljevidu s storitvijo, kot je https://www.cellmapper.net:
  • Vnesite ponudnika. Vnosno polje se obnaša nekoliko čudno. Če je na primer RPLMN “26201”, boste morda morali vnesti “2621”.
  • Vnesite omrežje “4G – LTE”
  • V območje vnosa “Iskanje stolpa” vnesite ID eNB in pritisnite Return

Zaslon: Informacija o omrežju
Prikaže informacije o omrežju, kot so izbrana tehnologija dostopa, izbrani pas in ID kanala.

Zaslon: IP naslov
Prikaže IP naslov, dodeljen BG96 modulu, v naslovnem prostoru, ki velja za PDP.

Zaslon: Geo pozicija
Prikaže trenutni geografski položaj, vključno z geografsko dolžino, širino in nadmorsko višino ter številom prejetih satelitov.

Zaslon: Datum in čas
Prikaže trenutni datum in čas v UTC.

Program
Celoten program se nahaja na spletnem naslovu [1] na Github-u.

Reference: https://github.com/wklenk/nb-iot-explorer

Povzeto po: https://www.hackster.io/wolfgangklenk/nb-iot-explorer-explore-narrowband-iot-radio-networks-a89406

https://hackster.io
Tags: