1. junija, 2020

Teensy 4.1 je prva Arduino-kompatibilna plošča s 100 Mbit Ethernetom

ha 300x80 - Teensy 4.1 je prva Arduino-kompatibilna plošča s 100 Mbit Ethernetom

Ta plošča skupaj z 32-bitnim mikroprocesorjem, ki teče na 600 MHz lahko premika in hkrati obdeluje podatke neverjetno hitro.

Obstaja velika izbira procesorskih plošč, ko se odločate glede na potrebe izdelka ali projekta. Mogoče je ena odločitev: ali izberete mikrokontroler ali zmogljivejši računalnik z eno ploščo (SBC)?

Nova Teensy 4.1 iz PJRC to odločitev poenostavlja, ker združuje v realnem času Arduino kompatibilni mikrokontroler z obdelavo in vhodno / izhodnimi zmogljivostmi operacijskega sistema, ki temelji na SBC, vse na tanki ploščici.

Teensy 4.1 iz PJRC je posodobitev njihove že do sedaj zmogljive Arduino kompatibilne plošče. Kot kaže manjša revizijska številka, je nova plošča razširitev, ki temelji na predhodno predstavljeni 4.0.

Da razjasnimo, čeprav imenujemo Teensy 4.1 nadgradnjo ali izboljšavo iz Teensy 4.0, gre za samostojen izdelek. PJRC o razlikah med ploščama pravi tole:

“Vsak projekt ne zahteva toliko V / I priključkov ali dodatnega pomnilnika. Teensy 4.0 izpolnjuje te potrebe. Ko pa potrebujete več V / I priključkov, več pomnilnika, hiter Ethernet ali povezovanje USB naprav ali hiter dostop do SD kartice, večji Teensy 4.1 prinaša to dodatno V / I zmožnost na platformo, zasnovano za uporabo v realnem času s 600 MHz M7 zmogljivostjo.”

Obe imata vgrajen NXP iMXRT1062 procesor, ki temelji na ARM Cortex-M7, ki deluje na 600 MHz. Na krovu je 1 MB RAM-a, 8 MB Flash pomnilnika in veliko I / O možnosti. Večja velikost plošče, zdaj 61 mm x 17 mm, je enaka kot Teensy 3.6. Dodatna velikost omogoča več vhodno / izhodnih priključkov in nove funkcije Teensy 4.1: 100 Mbit Ethernet, izboljšan USB gostitelj, vtičnica SD kartice in razširitev pomnilnika.

Hiter Ethernet
Od izboljšav je verjetno največja prav podpora za 100 Mbit Ethernet. Obstaja poseben vmesnik fizičnega sloja Ethernet (PHY). V kombinaciji s programsko opremo na mikrokontrolerju iMX podpira protokol natančnosti časa (PTP). Ta protokol, znan tudi pod imenom IEEE 1588, omogoča sinhronizacijo povezanih naprav z natančnostjo sub-mikrosekunde.

Ugnezdeni mikrokontrolerji, ki komunicirajo z Ethernetom, niso nova ideja. Kombinacija, ki jo prinaša Teensy 4.1, je velika pasovna širina, nizka zakasnitev 100 Mbit Ethernet povezava brez dodatnega PCB-ja.

Ta sposobnost pomeni izkoriščanje mikrokontrolerja v realnem času in njegovo kombiniranje s podatkovnim vodilom z visokim pretokom. Fast Ethernet ima surov prenos podatkov od 125 Mb / s. Največja hitrost na žici znaša 100 Mb / s. Neki beta uporabnik na forumih PJRC je uspešno preizkusil povezavo do 95 Mb / s. Upoštevajte, da gre za primerjalne vrednosti z zgodnjo programsko podporo, zato je hitrost v resničnih aplikacijah lahko različna.

Ker se vtičnice Ethernet ni dalo montirati na PCB, PJRC načrtuje prodajati komplet konektorjev za spajkanje. Če morate danes dodati priključek, so naredili različico prikazanega adapterja, ki je na voljo na povezavi [1] projekta Teensy 4.1 Ethernet OSH Park.

Izboljšanje USB gostitelja
Prejšnji Teensy 4.0 ima priključke za podporo povezave USB gostitelja. Toda te SMD priključki so na spodnji ali zadnji strani plošče. Izdelki drugih proizvajalcev, kot je razširitvena plošča Teensy, so dali možnost, da te ploščice povežete s fizičnimi vrati.

Z novo različico 4.1 so na voljo priključki in podpora za priklop med delovanjem. Zdaj lahko dodate fizična vrata ali kabel, ki jih priključite neposredno v neko napravo. USB vrata Teensy 4.1 podpirajo do 480 Mbit na sekundo.

Konektor za SD kartico
SDIO je razširitev SD specifikacije, ki doda I / O zmogljivosti. Teensy 4.1 zamenja spajkalne točke SDIO 4.0 z vtičnico za microSD kartico. Zdaj je enostavno ne samo dostopati do SD kartice, ampak tudi uporabljati hitri SDIO vmesnik.

Medtem ko je novi Teensy vse spajkalne točke na strani spajkanja verzije 4.0 premaknil v spajkalne priključke z luknjami, ne zapravlja prostora, ki je na voljo pri večjem faktorju oblike. Verzija 4.1 ima nekaj mest za nadgradnje s strani uporabnikov.

Razširitev spomina
Na zadnji strani sta dve mesti za spajkanje dodatnih spominskih čipov. Ne pozabite, da Teensy 4.1 že v osnovi ima 1 MB RAM-a in 8 MB Flash spomina. Eno mesto vam omogoča dodajanje Flash pomnilnika, ki temelji na QSPI vmesniku. Q v QSPI pomeni quad, zato je to hiter serijski vmesnik. Arhitektura iMXRT1062 ga postavlja na ločeno pomnilniško vodilo, zaradi česar je primerna za nalaganje predstavnostnih datotek ali shranjevanje velikih podatkovnih struktur, ne da bi zavirala druge procesorske aktivnosti.

Drugo prazno mesto podpira do 8 MB PSRAM-a. PSRAM je dinamični pomnilnik z vgrajenim krmilnikom za osvežitev, zato si ga kot uporabnik lahko omislite kot statični RAM. Ker do tega čipa dostopate tudi prek QSPI, bi deloval tudi kot velik buffer za naloge, kot so učinki digitalne obdelave signalov ali TFT zasloni.

Za več informacij
Od danes lahko naročite Teensy 4.1 pri PJRC. Prodajajo jo za 26,85 USD, kar je le za približno 7 USD več kot 4.0. Za več informacij obiščite stran izdelka Teensy 4.1 v trgovini PJRC [2].

Povzeto po: https://bit.ly/2WMzyhP

Viri:
1: https://oshpark.com/shared_projects/5epewE3O
2: https://www.pjrc.com/store/teensy41.htm

www.hackster.io

 

Hackster Inc.
2020_286_36
Tags: