1. julija, 2020

Spletni radio z ESP32 – WiFi z ESP8266 za domači hardware (6)

Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Spletni radio z ESP32 - WiFi z ESP8266 za domači hardware (6)Avtor: dr. Simon Vavpotič
2020_287_38

ESP8266 Wi-Fi moduli, kot majhna, enostavna in učinkovita 32-bitna osnova za gradnjo naprav in sistemov interneta stvari (IoT), že leta burijo domišljijo programerjev. Čeprav so novi navadno predprogramirani kot brezžični Wi-Fi modemi, jih lahko z lastno programsko opremo spremenimo v samostojne krmilnike enostavnih IoT naprav.

V članku v predhodni reviji smo traktor opremili z dodatnimi tipali in videli, kako zmogljivost njegovih komunikacij izboljšamo s pravo Wi-Fi anteno, ki jo lahko priključimo na nekatere ESP32 module. V ta namen smo vzpostavili TTL RS232 povezavo med ESP8266 in ESP32-CAM moduli in zmogljivo anteno slednjega izkoristili tudi za krmiljenje traktorskih motorjev in ne le za prenos žive slike. Pri tem smo lahko Wi-Fi del ESP8266 celo ugasnili in s tem izničili morebiten neželen medsebojni radijski vpliv modulov, ki sta v neposredni bližini.

Zanimalo nas je, ali lahko v isto vezje vgradimo več ESP modulov in ali je prenos podatkov med njimi mogoč tudi brez brezžičnih komunikacij. Spoznali smo, kako vzpostavimo redundantno IoT mrežo, v kateri je vsaka IoT naprava hkrati strežnik in odjemalec, pri čemer lahko deluje tudi kot komunikacijski most med drugimi IoT napravami, ki so preveč oddaljene, da bi bila mogoča neposredna komunikacijska Wi-Fi povezava med njimi.

Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

Prijava

Nakup naročnine

Tags: