1. julija, 2020

Optično stikalo, senzor za spremljanje Barduino (26): Bascom-AVR programi za module iz kompleta 37-v-1 (10)

    Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Optično stikalo, senzor za spremljanje Barduino (26): Bascom-AVR programi za module iz kompleta 37-v-1 (10)Avtor: mag. Vladimir Mitrović
    E-pošta: vmitrovic12@gmail.com
    2020_287_44

    V kompletu 37-v-1 so ostali le še trije doslej neobravnavani moduli: KY-010, KY-032 in KY-033. Gre za module, ki bi jih lahko razvrstili v kategorijo modulov z digitalnimi izhodi, ker pa gre za nekoliko bolj kompleksne module, ki imajo določene funkcionalnosti, ki jih lahko izkoristijo robotiki, smo se odločili, da jih bomo obravnavali kot posebno skupino.

    Na modulu KY-010 je nameščeno “optično stikalo”, element, v katerem sta v istem neprosojnem ohišju vgrajena oddajnik T (LEDica) in sprejemnik R (foto tranzistor). Ohišje ima na sredini med njima utor, prek katerega snop svetlobe iz LEDice pada na foto tranzistor in ga drži v stanju nasičenja. Posledično bo zato napetost na izhodnem priključku “S” blizu 0 V, oziroma v stanju logične ničle. Ko se v utoru med oddajnikom in sprejemnikom pojavi neprosojna ovira, bo foto tranzistor nehal prevajati in izhod “S” bo prešel v stanje logične enice.

    Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

    Prijava

    Nakup naročnine

    Tags: