1. oktobra, 2020

WiFi z ESP8266 in ESP32 za domači hardware (8. del)

Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - WiFi z ESP8266 in ESP32 za domači hardware (8. del)Avtor: dr. Simon Vavpotič
2020_289_39

ESP8266 Wi-Fi moduli, kot majhna, enostavna in učinkovita 32-bitna osnova za gradnjo naprav in sistemov interneta stvari (IoT), že leta burijo domišljijo programerjev. Čeprav so novi navadno predprogramirani kot brezžični Wi-Fi modemi, jih lahko z lastno programsko opremo spremenimo v samostojne krmilnike enostavnih IoT naprav.

Polnilnik baterij z ESP32
V preteklem članku smo spletnemu radiju dodali enkoder, IR sprejemnik in zaslon, katerega shemo si lahko ogledate na spletni strani[1]. Našli boste tudi izvorno kodo vgrajene programske opreme. Kot vidimo, je novi spletni radio povsem »zadovoljen« v LEGO ohišju, ki ga z lahkoto prilagajamo novim napravam in lastnim potrebam. Nato smo se lotili predelave ESP32 modula s kamero OV2640 in preučevali njegovo praktično uporabno vrednost. Vgradili smo prenapetostno in podnapetostno zaščito in vgradili nekaj izboljšav, med katerimi velja izpostaviti možnost programskega reseta kamere ter možnost programiranja nove vgrajene programske opreme brez pretikanja mostičkov in ročnega odklapljanja in priklapljanja napajanja.

Tokrat se najprej lotimo razvoja pametnega polnilnika akumulatorskih baterij, potem pa si ogledamo še razvoj lastne programske oprema za komunikacijski most med USB in RS232 na osnovi PIC18F14K50 (opcijsko tudi MCP2200), ki ga lahko v lastnih ESP projektih uporabimo tudi kot RS232 razširitveno vezje za dodatne vhodno-izhodne priključke in ostale funkcionalnosti, ki so vgrajene v PIC18 mikrokontrolerje. Vsekakor idej ne manjka, še posebej zanimivo pa je, ker za vse potrebujemo le en dodatni čip, ki bi ga že tako ali tako potrebovali za programiranje ESP modula.

Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

Prijava

Nakup naročnine