2. julija, 2021

PYTHON 6 – SoC

Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - PYTHON 6 - SoCSistem na čipu (Vir:1) je tehnologija, ki je omogočila pametne telefone. Preko malih matičnih plošč (Vir:2) omogoča hiter razvoj s pomočjo ustreznih modulov. Tehnično je SoC procesorsko jedro(a), grafična kartica in večina potrebne vhodno izhodne elektronike. Še posebej moramo omeniti GPIO (General-purpose input/output) (Vir:6) dodatek, ki omogoča krmiljenje, komunikacijo in nadzor.

Avtor: Boštjan Šuhel
E-pošta: bostjan.suhel@gmail.com
2021-298-34

Po mednarodni predstavitvi krmilnega jedra v okviru slovenske izdaje (Vir:3), je prav, da pokažemo izgradnjo minimalnega učila. Minimalno učilo predstavlja malo matično ploščo (Vir:4) in modul s štirimiLED-icami in štirimi kapacitivnimi tipkami (Vir:5). Za povezavo uporabljamo vtične priključne žice (Vir:7).

Modul s tipkami in led
Gre za zanimiv modul s štirimi signalnimi led in štirimi kapacitivnimi tipkami. Signalne LED-ice so priključene na izhodne priključke. Tipke so tudi priključene na izhodne priključke, vendar preko cca. 5kΩ upora. Tako imamo možnost na GPIO vhodu male matične plošče nastaviti vhod ali izhod. Če nastavimo vhod beremo stanje kapacitivne tipke, če nastavimo izhod, zazna stanje signalna LED-. Stanje tipke se v tem primeru povozi. To nam daje zanimivo priložnost branja stanje tipke in obenem neodvisno izpisovati stanje LED-ice.

Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

Prijava

Nakup naročnine