1. oktobra, 2021

Vadnica za Arduino CAN – povezovanje CAN BUS MCP2515 modula z Arduinom

Danes je v vsakem povprečnem avtomobilu približno 60 do 100 senzorskih enot za zaznavanje in izmenjavo informacij. Ker avtomobilski proizvajalci nenehno izboljšujejo pametnost svojih avtomobilov s funkcijami, kot so avtonomna vožnja, sistem zračnih blazin, nadzor tlaka v pnevmatikah, sistem tempomata itd., se pričakuje, da bo to število samo še višje.

Avtor: Pramoth Thangavel
2021-300-53

Za razliko od drugih senzorjev, ti senzorji obdelujejo kritične informacije, zato je treba podatke s teh senzorjev sporočiti preko standardnih avtomobilskih komunikacijskih protokolov. Na primer, podatki sistema tempomata, kot so hitrost, položaj plina itd., so vitalne vrednosti, ki se pošljejo elektronski krmilni enoti (ECU) za odločanje o stopnji pospeševanja avtomobila, napačna komunikacija ali izguba podatkov lahko tukaj privede do kritičnih napak. Za razliko od standardnih komunikacijskih protokolov, kot so UART, SPI ali I2C, oblikovalci uporabljajo precej zanesljive avtomobilske komunikacijske protokole, kot so LIN, CAN, FlexRay itd.
Od vseh razpoložljivih protokolov je CAN najbolj uporabljen in priljubljen. Kaj je CAN in kako deluje CAN smo že razpravljali [1]. V tem članku bomo znova preučili osnove, nato pa si bomo končno izmenjali podatke med dvema Arduino z uporabo CAN komunikacije. Sliši se zanimivo, kajne! Torej, začnimo.

Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

Prijava

Nakup naročnine