3. januar, 2018

Harmonija razvoja in programiranja (11)

Svet elektronike colorAvtor: dr. Simon Vavpotič
2018_259_35

Microchip Harmony je zagotovo najpomembnejši programski okvir za vse, ki se navdušujemo nad mikrokontrolerji in digitalnimi procesorji podjetja Microchip. Je tudi pomemben vgradni del razvojnega okolja MPLAB X IDE, ki nekajkrat pohitri in poenostavi delo programerjev.

259 35 01 300x201 - Harmonija razvoja in programiranja (11)

Slika 1: PIC32MZ EC Starter kit z dodano serijsko povezavo (UART) za lažje testiranje

V preteklem nadaljevanju smo preučili, kako deluje PIC32 kot gostitelj naprav USB, navidezni spojnik, ali pa kot večpredstavna periferna enota, denimo mikrofon USB. Pogledali smo tudi, kako vzpostavimo sistemsko konzolo, ki omogoča izpisovanje kontrolnih sporočil preko vmesnika UART.

Tokrat se bomo nekoliko podrobneje lotili še podpore za operacijski sistem za delo v realnem času. Na primeru FreeRTOS bomo omenili samo osnovne principe delovanja in zgradbo RTOS. Zakaj ravno FreeRTOS? Zato, ker je eden izmed RTOS, ki so zastonj in ga podpira tudi Microchip Harmony Configurator. Več o FreeRTOS najdemo v referenčnem priročniku FreeRTOS na spletni strani: http://www.FreeRTOS.org. Za konec še o posnemanju delovanja 8-bitnega ZX Spectruma s PIC32MX460F512L, ki nazorno pokaže prednosti uporabe RTOS.

Prebrali ste manjši del članka, če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Nakup

Prijava

Tags: