1. september, 2017

Kratkovalovni SDR sprejemnik s Teensy 3.6 in TFT displejem na dotik

Revija logo se - Kratkovalovni SDR sprejemnik s Teensy 3.6 in TFT displejem na dotik

Avtor: Brian Millier
2017_255_48

Zadnje čase sem naredil kar nekaj projektov, kjer sem uporabil različne Teensy razvojne plošče, ki vsebujejo različne NXP Kinetis ARM procesorje. Najbolj zmogljiva je Teensy 3.6, ki vsebuje 180 MHz ARM procesor s hardversko podprtim izračunom s plavajočo vejico in naprednimi DSP inštrukcijami. To nam omogoča uporabo naprednih matematičnih algoritmov, kot te, ki jih potrebujemo za SDR sprejemnik.

255 48 1 1 300x204 - Kratkovalovni SDR sprejemnik s Teensy 3.6 in TFT displejem na dotikČeprav sam nisem radioamater, me je pritegni SDR projekt, ki ga je razvil Frank (DD4WH). Frank je tiskano vezje kvadraturnega sinhronega detektorja, ki ga je naredil nek drugi radioamater, združil s Teensy 3.6 ploščo in avdio adapterjem. Velik doprinos Frank-a je to, da je napisal SDR programsko opremo, ki teče na Teensy 3.6. Frank je razvil simpatični uporabniški vmesnik, ki teče na 3-palčnem TFT LCD-ju, uporabil pa je tudi 3 enkoderje in 4 tipke.

Predpostavljam, da je Frank izbral majhen TFT zato, ker je dobro znan in ker je poceni. Osebno so mi bolj všeč večji displeji, saj jih pri svojih 65 letih lažje berem. Hkrati sem si tudi zamislil, da bi se z zaslonom občutljivim na dotik rešil enoderjev in tipk.

S tem v mislih sem se odločil, da bom preuredil Frank-ov SDR program tako, da bom uporabil 4,3-palčni zaslon občutljiv na dotik. Zaslon vsebuje FTDI FT800 krmilnik zaslona. Ta krmilnik vsebuje zelo zmogljiv grafični so-procesor, ki obdeluje veliko nizko-nivojskih funkcij, za katere bi potrebovali glavni procesor, da jih obdeluje za konvencionalen TFT displej. V velikem številu projektov ima glavni procesor zahteve za veliko procesorske moči, zato nima smisla, da bi jo trošili za nizko-nivojske grafične rutine. V tem SDR projektu je Teensyjev procesor zelo obremenjen z izvajanjem naprednih matematičnih algoritmov za filtriranje in detekcijo. Če torej več grafičnih funkcij sam obdeluje displej, toliko bolje. FTDI je za njihov FT800 krmilnik displeja napisal Arduino »C« knjižnico, ki deluje tudi s Teensy 3.5 ARM-om če uporabljamo Teensyduino vtičnik za Arduino IDE. Ugotovil sem, da se je zaradi dražjega displeja možno izogniti enemu enkoderju in večini tipk, ki jih je uporabil Frank v originalnem načrtu.

Fotografiji 1 in 2 kažeta zaslonsko sliko SDR displeja s standardnim spektralnim prikazom in »waterfall« prikazom.

Lastnosti SDR sprejemnika

255 48 1 300x192 - Kratkovalovni SDR sprejemnik s Teensy 3.6 in TFT displejem na dotikVečina lastnosti SDR-a so določene s QSD ploščico in SDR programsko opremo. Uporabil sem Teensy 3.6 kot Frank v njegovem SDR-u, uporabljam tudi njegov program. Čeprav sem moral narediti intenzivne spremembe v programu, da sem pretvoril uporabniški vmesnik na večjem zaslonu občutljivem na dotik, so vse osnovne funkcije nedotaknjene. V tem članku bom opisal vse izboljšave, ki sem jih lahko dosegel z uporabo večjega zaslona, vendar pa za celotni opis lastnosti SDR obiščite Frank-ov Github [1].

Najprej sem se moral odločiti katero vezje za Kvadraturni Sinhroni Detektor (QSD) bom uporabil. Frank je uporabil PC ploščico, ki jo je načrtoval PA0RWE iz Nizozemske. Najprej sem poizkusil narediti podobno vezje na Vector 8002 prototipni plošči, ki jo običajno uporabljam za razvoj. Te prototipne plošče imajo GND in Vcc povezave in 3 luknje za eno povezavo. Mislil sem, da bom lahko naredil solidne VF lastnosti v KV področju z uporabo tehnike prototipnih plošč. Mislil sem tudi, da ni potrebno uporabiti dvojnega Flip-flop vezja (Johnsonov števec), ki se poveže na sinhroni detektor v originalnem načrtu (z uporabo dveh SI5351 izhodov s katerimi generira LO in LO x2).
Na žalost moje ideje niso delovale dobro v praksi. Čeprav je čip SI5351 podjetja Silicon Labs predviden, da generira tri različne taktne izhode, nisem mogel generirati LO in LO x2, ki bi bila perfektno fazno sinhronizirana in z natančnim 50% razmerjem cikla. Zato kvadraturna detekcija ni bila idealna preko želenih frekvenčnih področij.

Ko sem se vrnil na originalno PA0RWE vezje, je kvadraturna detekcija delovala volje preko želenih frekvenčnih področij, vendar pa sem posumil, da moje vezje narejeno na prototipni plošči ne deluje tako dobro kot vezje na ustreznem tiskanem vezju. Ko sem se sprehajal po frekvenčnih področjih je bil sprejem slab. Medtem, ko sem preizkušal svoje vezje, sem v Elektorju naročil njihovo SRD QSD ploščo, ki je bila opisana v Julij/Avgust 2016 reviji Elektor. Ko je ploščica prišla, sem jo primerjal z mojim vezjem narejenim na prototipni plošči in ugotovil, da je Elektorjeva SDR QSD plošča približno 30 dB bolj občutljiva, zato sem jo uporabil v svojem vezju.

SDR funkcijski bloki

Najprej poglejmo različne SDR funkcionalne bloke. Te so:

VF preselektor: kvadraturni sinhroni detektor je dovzeten za sprejem neželenih zrcalnih produktov, ki so v avdio pasu zadušeni v kvadraturni demodulacijski shemi. Vendar pa zrcalne frekvence na lihih harmonikih LO frekvence so tudi pretvorjeni navzdol in zato detektirani. Zato sem dodal stikalni 4 stopenjski pasovni filter, ki ga nadzira Teensy 3.6 oz. SDR program.

Četvorni sinhroni detektor: kot že omenjeno sem uporabil Elektor SDR ploščo [2]. Ne bom je opisoval v podrobnostih, saj je opisana v Elektorju Julij/Avgust 2016 reviji.

Dvokanalni analogno-digitalni pretvornik: je sestavljen iz PIRC Avdio plošče, ki vsebuje NXP SGTL5000 codec vezje [3]. To omogoča 2 kanala 16-bit A/D pretvorbe s programsko nastavljivim ojačenjem predojačevalnika. Ta plošča zajame I in Q signale iz Elektor SDR plošče in jih pretvori v digitalni signal v I2S formatu primernem za Teensy ploščo.

Glavni procesor: se nahaja na PJRC Teensy 3.6 razvojni plošči, ki vsebuje NXP MK66FX1MBVMD18 MCU [4]. USB vrata na plošči služijo programiranju, konektor za SD kartico pa se uporablja za možnost MP3 predvajalnika, ki jo je Frank predvidel v svojem originalnem programu.

Avdio izhod iz DAC in ojačevalnik. Stereo 16-bit DAC izhod in ojačevalnik za slušalke so vgrajeni v SGTL5000 Codec na PJRC Avdio adapterju, ki je bil predhodno omenjen v 3. točki.

Zaslon občutljiv na dotik proizvajalca Mikroelektronika Connect Eve 4,3-palčni zaslon na dotik [5], ki je na glavno Teensy 3.6 povezan preko hitrega SPI vodila.

Uporabniški vmesnik. Poleg zaslona občutljivega na dotik so uporabljeni še:

  • Za nastavitev frekvence uporabljamo enkoder s tipko (nastavitev koraka)
  • Enkoder s tipko za nastavitev številnih parametrov, ki jih ne moremo nastavljati preko drsnikov na zaslonu.

Vezje

255 48 2 285x300 - Kratkovalovni SDR sprejemnik s Teensy 3.6 in TFT displejem na dotikVezje sem razdelil na dva dela. Slika 1 prikazuje shemo QSD, MCU, Avdio adapter in zaslon občutljiv na dotik.

Slika 2 prikazuje shemo stikalnega pasovnega filtra.

Slika 1 je blok diagram, ki prikazuje povezave med štirimi ploščami/moduli. Teensy 3.6 modul se nahaja na 48-pin DIL priključkih z 0,1-palčnim razmikom. Avdio adapter se nahaja na 28-pin DIL priključkih, ki so tako načrtovani, da jih vtaknemo v Teensy 3.6 modul (ali Teensy 3.5, 3.2 module). Vendar pa to zahteva, da montirate skozne letvice in tako Teensy 3.6 vtaknete v prototipno ploščo. Uporabil sem standardne pine in podnožja zato, da lahko standardne module zamenjamo po potrebi. Na Sliki 1 je potrebno vse priključke na levi strani avdio modula povezati na ustrezne priključke na Teensy 3.6. Če bi se želeli izogniti spajkanju 18 žic lahko montirate avdio modul tako, kot vidite na PJRC spletni strani [4].

Fotografija 3 kaže glavno SDR ploščo. Teensy 3.6 in avdio adapter sta v zgornjem desnem kotu. Pod tem se nahaja nekaj letvic, ki so bile originalno povezane na enkoderje, stikala in na majhen TFT displej, ki ga je uporabil Frank. Če sem želel spremeniti program na moj FT800 zaslon občutljiv na dotik, potem sem moral najprej zgraditi delujoče Frankovo vezje in ugotoviti, kako vse deluje, preden bi odstranil njegov uporabniški vmesnik in ga nadomestil z mojim. Zato prazni prostori v programu.

Spodnji levi del plošče vsebuje 4-elementni pasovni filter. Vhodi/izhodi vsake sekcije so izbrani s 4 majhnimi reed releji. Montiral sem LM1086CT-3.3 linearni napetostni regulator v ohišje FT800 zaslona občutljivega na dotik, ki potrebuje 3,3V in sem predvideval, da interni regulator na Teensy 3.6 ne bi bil dovolj zmogljiv. Vendar pa se je izkazalo, da je Teensy 3.6 interni regulator dovolj zmogljiv za FT800, zato nisem potreboval LM1086CT-3.3.

Elektor SDR modul ni montiran na prototipno ploščo, saj na njej ni dovolj prostora. Preko 5-polnega konektorja se napaja in prejema I2C signale iz glavne plošče, I in Q izhodna signala pa preko 3,5 mm stereo konektorja. Dodan je še kratek kabel, ki povezuje I in Q signala na LINE IN LEFT/RIGHT priključkih na Avdio adapterju.
Edini pasivni komponenti prikazani na sliki 1 sta dva rotacijska enkoderja (in njuni stikali seveda), ki ju potrebujemo za uporabniški vmesnik.

Slika 2 kaže štiri pasovne filtre, ki tvorijo preselektor. Uporabil sem majhne in poceni Cotu 9007-0501 reed releje za preklapljanje. Razmišljal sem o elektronskem preklapljanju s 74CBTLV3253 dvojnim 4:1 analognim stikalom. Vendar pa sem imel zalogo omenjenih relejev, zato sem se odločil, da jih uporabim. Medtem ko SDR softver razdeli celotno frekvenčno območje na 11 področij sem izbral 4 različna področja, ki pokrivajo frekvence, ki so me najbolj zanimale:

  • 500 – 1500 kHz
  • 500 – 3000 kHz
  • 3 – 8 MHz
  • 1 – 18 MHz

V kolikor želite lahko spremeni te vrednosti L in C enega ali več filtrov tako, da bi pokrili drugo frekvenčno področje. Ne bom zahajal v podrobnosti preračunavanja vrednosti L in C, saj to lahko najdete v različni radioamaterski literaturi. Moram pa omeniti to, da v kolikor boste spreminjali vrednosti, morate spremeniti tudi nekatere konstante v “set_band” funkciji, ki se v programu prične z vrstico 3903. S tem boste poskrbeli, da se bodo vklopili ustrezni releji za izbrano področje.

Napajanje za SDR je izvedeno s pomočjo 5V/1A adapterja z microUSB konektorjem, ki se vtakne neposredno v Teensy 3.6 razvojno ploščo.

3,3 napetost za displeje, QSD ploščo podjetja Elektor in Avdio adapter pa dobimo iz vgrajenega 3,3V regulatorja, ki se nahaja na Teensy 3.6 razvojni plošči. 5V, ki jih potrebuje QSD plošča dobimo neposredno iz 5V adapterja.

Premišljevanje o programski opremi

Teensy softver je bil napisan s pomočjo Arduino 1.80 IDE s Teensyduino Version 1.34 plug-in. Frank-ov SDR program zahteva veliko računanja s plavajočo vejico. Teensy 3.6 ima ukaze za hardversko deljenje s plavajočo vejico, vendar pa standardni set ukazov Teensy “C” vsebuje CMSIS knjižnico za FFT, inverzni FFT in še nekatere nujne rutine. Če želite prevesti SDR program morate naredit nekatere spremembe v Teensyduino setu ukazov. Sprememb ni veliko, vendar pa da jih naredite zanesljivo predlagam, da preberete natančno proceduro na Teensy Forumu na naslovu: https://forum.pjrc.com/threads/40590-Teensy-Convolution-SDR-(Software-Defined-Radio)?highlight=SDR

Pojdite na Post #15 by Canoe.

To vas bo privedlo do pravilnih CMSIS hardverskih knjižnic s plavajočo vejico.[6]

Na številki #1 te debate si snemite pravilno Si5351 knjižnico. To je pomembno – Arduino glavna knjižnica vsebuje Si5351 knjižnico, ki jo je napisal Adafruit. Knjižnica deluje OK, vendar v SDR programu ni uporabljena.

V kolikor se ne odločite za izvedbo sprememb Arduino/Teensyduino okolja, lahko instalirate drugo Arduino okolje tako, da snamete Arduino ZIP datoteko, in jo razširite v mapo Arduino-FPCMSIS. Nato poženite Teensyduino instalacijo in pokažite na omenjeno mapo, ko vas instalacija vpraša za lokacijo Arduino IDE. Jaz sem se odločil za to možnost zato, da ohranim Arduino/Teensyduino originalno instalacijo, ki jo uporabljam z drugimi programi in kjer ne potrebujem plavajoče vejice.

Druga knjižnica, ki jo boste potrebovali je FTDI FT800 Arduino knjižnica. Na spletni strani revije Svet elektronike, kjer boste našli vse potrebno za ta projekt, boste našli tudi to knjižnico. V tej knjižnici nisem delal nobenih sprememb razen tega, da sem spremenil FT_VM800P43_50.h datoteko tako, da ustreza razporedu priključkov na Teensy plošči. Naj omenim da VM800p43_50 ime datoteke ustreza FTDI-jevem VM800P43 (4.3”) ali VM800P50 (5”) displeju [7]. Uporabite lahko katerega koli od teh displejev namesto Connect Eve displeja podjetja Mikroelektronika, ki sem ga jaz uporabil.

V projektu je uporabljena tudi datoteka “Smeter.h”. To je bitna slika klasičnega S-metra, ki ga potrebujem v programu.

Spremenil sem Frank-ov originalni program tako, da krmili FT800 zaslon občutljiv na dotik tako, da sem dodal svoje rutine za krmiljenje displeja na koncu programa. Te rutine najdete od vrstice 4736 naprej.

Naj omenim, da je bila Frank-ova verzija njegova trenutna verzija v času, ko sem spreminjal njegovo kodo. Vmes je Frank naredil kar nekaj sprememb/modifikacij v svojem programu, ki jih ni v mojem programu. Njegov originalni SDR program je vseboval več kot 6000 vrstic programa (čeprav to vključuje tudi nekatere ne-fukcionalne rutine, ki jih je zakomentiral, saj je ugotovil boljši način kako narediti stvari). Ko sem odstranil večino zakomentirane kode in dodal svojo FT800 kodo, se je program skrčil na približno 5400 vrstic kode. V večini primerov sem obdržal komentirano kodo v tistih delih programa, kjer sem zamenjal rutine za TFT displej, ki ga je uporabil Frank (zgolj zaradi lažjega dela). To omenjam zato, da se vidi, kako veliko spremembe jhe doživel program z mojo kodo. In tudi zato, da omenil, da bi bilo preveč dela, če bi hotel ažurirati svojo kodo vsakič ko Frank spremeni svojo kodo.

Naj tudi omenim to, da ni ravno enostavno spreminjati tako veliko kodo v precej enostavnem Arduino okolju. Zaenkrat uporabljam Visual Micro vtičnik za Microsoft-ov Visual Studio Community 2015, v katerem sem naredil tudi vse omenjene spremembe.

Delovanje

Ko boste prevedli kodo, jo lahko naložite na Teensy 3.6 modul preko USB. Predpostavljam da ste že navajeni prevajati in kasneje nalagati program v Teensy. V kolikor niste predlagam, da preverite PIRC spletno stran in njihov Forum za več informacij.

Precej možno je, da boste med prevajanjem videli nekaj opozoril prevajalnika. To je normalno in je rezultat različnih delov kode v knjižnicah, ki popolnoma ne ustrezajo pravilom, ki jih prevajalnik preverja. Na koncu vsega boste videli sporočilo, da velikost programa znaša 239,660 bytov (23% kapacitete) in da je minimalna poraba spomina znaša 223,272 bytov (85% kapacitete). Na tej točki lahko program naložite v Teensy 3.6, kar bo trajalo samo nekaj sekund.

Ko boste vklopili napajalno napetost, se bo na FT800 displeju za 1 sekundo pojavil napis “Teensy SDR”.
Opozorilo: ker ima Frank-ov program možnost za MP3 predvajalnik, bo ob vklopu Teensy želel dostopati do datotek na vgrajeni microSD kartici. V kolikor ne boste imeli v konektorju vtaknjene kartice, bo program tukaj obvisel (takoj za mojim “Teensy SDR” sporočilom). Zato morate poskrbeti, da je microSD kartica vtaknjena v Teensy 3.6 konektor, da bo program normalno zaštartal. Vstavljena kartica je lahko prazna.

255 48 3 1 300x261 - Kratkovalovni SDR sprejemnik s Teensy 3.6 in TFT displejem na dotikNisem imel potrebe, da bi poizkusil, kako deluje MP3 predvajalnik. Nisem pa tudi odstranil te funkcije zaradi česar je uporaba SD kartice nujna. (koda za MP3 predvajalnik se prične v vrstici 1116, če jo želite odstraniti sami).

FT800 displej zahteva izvedbo kalibracijske rutine na uporovnem zaslonu občutljivem na dotik. To boste videli na displeju kot utripajoči krog, ki ga je potrebno pritisniti s posebnim svinčnikom. To ponovite še 3x na različnih mestih displeja. V kolikor tega ne želite počenjati vsakič ob vklopu. Lahko odstranite to rutino v vrsticah od 1094 do 1101. Kalibracijski faktorji so shranjeni v EEPROM rutini “SaveFT800Calibration()” med postopkom kalibracije. Če boste odstranili kalibracijsko rutino se bodo kalibracijski faktorji od tega trenutka dalje nalagali iz “LoadFT800Calibration() rutine (vrstica 1093).
Nadalje boste na zaslonu videli Sliko 1.
Frekvenca je izpisana v kHz z velikimi modrimi številkami na vrhu zaslona. Desno od tega je “9000” – to predstavlja korak (sprememba frekvence ob vsaki spremembi enkoderja). To lahko ciklično nastavljamo od 1 Hz do 9000 Hz z uporabo Step gumba. Ali stikalom na enkoderju (s predpostavko, da ste uporabili enkoder s stikalom seveda). Na zaslonu boste videli tudi RF in AF gain drsnika, ki ju nastavite tako, da se ju dotaknete in podrsate. RF gain nastavlja ojačenje vhodnega ojačevalnika SGTL5000 pred ADC-jem, torej signalov I in Q, ki prideta neposredno iz Elektor-jeve QSD plošče. AF gain drsnik nastavlja ojačenje SGTL5000 ojačevalnika slušalk, ki se nahaja za DAC.

Narisal sem ikono za “klasični” S-meter, ki spominja na starejše mehanične S-metre. Ikona se nahaja zgoraj levo. V tej ikoni se nahaja tudi številka nivoja signala v dBm.

Izbor frekvenčnega področja se izvaja z uporabo Band+, Band- stikal. Na zaslonu se sicer ne vidi številka frekvenčnega področja, pač pa nastavljena frekvenca, ki se spremeni s spremembo frekvenčnega področja. Ob spremembi področja se spremeni veliko drugih parametrov, kot na primer RF in AF ojačenje in tudi Detection mode. Širina pasovnega filtra se lahko nastavlja s Filter+, Filter- stikali, trenutno nastavljena vrednost je izpisana na zaslonu zgoraj desno z zeleno barvo.

Obstaja devet različnih Detection mode načinov vendar uporabljamo samo dva, ki sta odlična za kateri koli signal. Ta dva načina preklapljamo s stikalom Detect, izbrani način pa se prikaže v modri barvi na zgodnjem desni strani zaslona.

Obstaja več sekundarnih parametrov, ki jih lahko nastavljamo in so organizirani v dve skupini: Menu1 in Menu2. Če se dotikamo katerega od njiju, se bomo ciklično premikali po izbiri. Izbrani parameter bo prikazan v roza barvi na zgornji desni strani zaslona.

Parametri Menu1 so:
Spectrum Zoom
Sample Rate
Save EEPROM
Load EEPROM
MP3 Player
Spectr. LPF
IQ Auto
IQ gain
IQ phase
F-Calib factor
F-Calib const
Time Set
Date set
Menu 2 Parameters
AGC Mode
Bass Gain
SAM zeta
SAM omega
SAM catchB
AGC mode

255 48 3 300x225 - Kratkovalovni SDR sprejemnik s Teensy 3.6 in TFT displejem na dotikNastavitve teh parametrov naredimo s pomočjo Parameter rotacijskega enkoderja. Stikalo na tem enkoderju ni povezano z izbiro parametra, kot bi morda pričakovali, pač pa aktivira »auto-tune« funkcijo, ki se postavi na signal, ki ga želimo sprejemati.

Nekateri parametri menija ne potrebujejo nastavitev, pač pa samo »Enter« kot potrditev (podobno kot EEPROM Save, Load menu). V tem primeru se bo pojavilo sporočilo »PRESS ENT« v spodnjem desnem delu zaslona. Obstaja ENT tipka na zaslonu za ta primer.

Na zaslonu se nahaja tudi velik prikaz spektra, ki zavzame večino zaslona. Prikaz je možen kot konvencionalen prikaz spektra možne širine (ki se nastavi v Spectrum Zoom meniju), ali »waterfall« prikaz. Kaj se bo prikazovalo izberemo tako, da se dotaknemo zaslona in ciklično izberemo vrsto prikaza. Najnižja, najvišja in centralna frekvenca so prikazane na X osi zaslona. Del, ki ga slišimo pa je prikazan kot črni blok pod displejem.

Uporabil sem precej večji zaslon, kot Frank in sem previdno razporedil prikaz. Če pa imate debelejše prste boste morda rajši uporabili posebni svinčnik za zaslone občutljive na dotik, saj so nekateri gumbi/drsniki razporejeni precej skupaj in lahko mimogrede pritisnete sosednji gumb.
Čeprav sem predelal Frankov program na večji zaslon, v njegovem programu nisem spreminjal nič dramatičnega glede filtrov in algoritmov detekcije in v signalni verigi programa. Za boljše razumevanje različnih parametrov programa obiščite Frank-ov SDR Github spletno stran.
Zaključki
Osebno se nisem ukvarjal z radioamaterstvom odkar sem veliko pomagal mojemu očetu, ki je bil radioamater 45 let nazaj. Niti nimam radioamaterske kratkovalovne postaje s katero bi lahko primerjal karakteristike tega SDR sprejemnika. Vendar pa so njegove karakteristike določene kot funkcija treh reči:

Učinkovitost QSD plošče podjetja Elektor je kot kaže dobra glede na popularnost.
Učinkovitost SDR programske opreme, ki opravlja filtriranje, detekcijo, AGC itd. Kombinacija zmogljivega računanja s plavajočo vejico ARM mikrokontrolerja na Teensy plošči kombinirana s precej prefinjeno napisanim SDR programom avtorja Frank-a (DD4WH) zaradi česar so performanse tega SDR sprejemnika enakovredne podobnim sprejemnikom (razen SDR softver, ki teče na PC, ki je lahko še bolj prefinjen).
Učinkovitost preselektorja: sicer nisem VF inženir zato ne trdim, da je 4-polni pasovni filter, uporabljen v mojem SDR sprejemniku, vrhunski. Vendar pa sledi standardni praksi načrtovanja in bi moral ustrezno dušiti zrcalne frekvence.

Opisani sprejemnik sem zgradil in testiral med pomladanskim časom. Proti koncu projekta je dan trajal v pozno popoldne, zaradi česar se je čas noči, ko se kratki valovi najbolje razprostirajo, skrajšal. Ker grem spat relativno zgodaj, se je čas poslušanja dramatično zmanjšal. Ne vem kakšni so pogoji v Evropi, tukaj v Kanadi nimamo veliko kratkovalovnih signalov v radiju 1000 km od mojega doma. Na nek način sem bil razočaran, da je večina programov, ki sem jih slišal bila z religiozno ali politično temo. Vendar pa ne morem kriviti SDR sprejemnika za to!

Viri

www.svet-el.si
Tags: