1. julija, 2020

Detektor prisotnosti omrežne napetosti

mextraf 300x300 - Detektor prisotnosti omrežne napetostiMextraf
2020_287_51

Velikokrat, kadar kaj delamo v objektu, želimo vedeti, kje se nahajajo kabli omrežne napetosti v hiši. Prav tako je v primeru prekinjenega električnega kabla potrebno imeti pri roki ustrezno aparaturo, ki izmeri mesto prekinitve kabla.

Vse to lahko do neke mere nadomestimo z enostavnim detektorjem omrežne napetosti, ki ga boste naredili z relativno malo truda.

Opis vezja

Ta serija člankov opisuje enostavna vezja in pričujoče vezje ustreza tej definiciji. Vezje detektorja prisotnosti omrežne napetosti je enostavno: sestavljeno je iz treh tranzistorjev vezanih v Darlington vezavo, ki zagotavlja visoko ojačenje. Tem tranzistorjem je dodana LEDica, ki se prižge v primeru detekcije omrežne napetosti. Na vhodu vezja je dodana enostavna “antena”, ki jo približam o vodniku, ki ga želimo preizkusiti. Vezje napajamo eno LiPo celico ali 5V napajalnikom.

Za tako enostavno vezje ni smiselno delati posebnega tiskanega vezja, razen če bi res želeli miniaturizirati vezje in ga narediti v SMD tehnologiji. V uredništvu smo vezje realizirali kar v “zraku” brez uporabe tiskanega vezja.

Vezje lahko malenkost spremenimo tako, da namesto LEDice vgradimo 5V aktivni piskač. Tako bomo ob prisotnosti omrežnega signala slišali pisk. Nekaterim bolj ustreza svetlobni, drugim pa bolj ustreza zvočni signal – izberite si tistega, ki vam bolj ustreza.

Za zaključek
Predstavljeno vezje je primerno, da ga zgradi vsak začetnik v elektroniki. Seveda je potrebno paziti, da se s tem vezjem ne bi dotaknili omrežne 230V žice, ker je to smrtno nevarno! Vezje smo preizkusili in lepo deluje. Seveda ima svoje omejitve – kot vsaka izmenična napetost ima tudi omrežna napetost svoje “ničle” in svoje “vrhe”. S tem detektorjem to lepo opazimo, ko se z njim premikamo po vklopljeni napajalni žici – recimo našega razdelilnika napetosti. Opazili boste, da na nekaterih mestih detektorjeva LEDica lepo sveti medtem, ko na določenih mestih tudi ugasne. Na tistem mestu je t.i. “vozel”, kjer ima izmenični tok najnižjo vrednost in napetost najvišjo vrednost.

Preizkusili so krajšo in daljšo žico za “anteno” in opazili smo bistveno razliko. S kratko anteno smo z lahkoto zaznali “ničle” oziroma “vozle”. Ker želimo s tem senzorjem tudi ugotavljati mesto, kjer je prekinjen omrežni kabel, je bolje, če je antena daljša in da jo zakrivimo v obliko koncentričnega kvadrata z zunanjo stranico vsaj 10 cm. Tako nas “vozli” na prikazu ne bodo motili preveč.

Opozorilo!
S senzorsko “anteno” se ne dotikajte omrežne napetosti, saj to lahko povzroči uničenje vezja in posledično predstavlja resno nevarnost za vaše zdravje!

Demonstracijo delovanja vezja si lahko ogledate na Youtube portalu: https://bit.ly/3esMakz

Tags: