1. julija, 2020

Enostavni sledilnik sonca

mextraf 300x300 - Enostavni sledilnik soncaMextraf
2020_287_52

Sledilnik sonca lahko naredimo na več načinov. Najbolj natančen sledilnik sonca upošteva našo lokacijo, dan in mesec v letu ter sončno uro. Na podlagi teh podatkov mikrokontroler izračuna pozicijo sonca in glede na njegovo pozicijo ustrezno obrne solarni panel, da je vedno pravokoten po x in y osi glede na sonce.

Enostavni sledilnik sonca seveda nima te možnosti, saj soncu sledi zgolj v eni dimenziji – od vzhoda do zahoda. V primeru, da bo nebo oblačno se utegne tudi zgoditi, da se bo obrnil v popolnoma napačno smer, ampak to nas pri tako enostavnem projektu ne sme motiti.

Opis vezja
Vezje enostavnega sledilnika je – kot že naslov pove – enostavno. Vezje vsebuje dva upora vrednosti 10k, dva fotoupora, dvojni NF ojačevalnik TDA2822 ter motor, ki bo vrtel fotoupore in solarni panel proti soncu.

Kot vidimo na sliki 1 je shema enostavnega sledilnika sonca res enostavna in ji kot taki ni kaj dodati. Fotoupora sta vezana vsak na svoj vhod in na napajalno napetost in z dvema 10k uporoma tvorita mostično vezavo. Motor je priklopljen neposredno na izhodne priključke TDA2822. Ker TDA2822 ne zmore več, kot nekaj Amperov toka, moramo poskrbeti za to, da ga ne obremenimo s prevelikim motorjem, ki bi utegnil porabiti več toka. Opisano vezje je predvideno, da krmili šibkejše elektromotorje.

Zaključek
Izvedbo enostavnega sledilnika sonca si lahko ogledate na portalu Youtube. Kot boste videli, je avtor vezje sestavil v “zraku”, saj ima vezje tako malo elementov, da bi skorajda bilo škoda, če bi za tako enostavno vezje uporabili tiskano vezje.

Vir: https://bit.ly/3dCW96L

Tags: