MiniPLC, majhen krmilnik za drobne naloge

Revija 227 227 29 1 - MiniPLC, majhen krmilnik za drobne nalogeRevija logo se - MiniPLC, majhen krmilnik za drobne naloge

Imate projekt, v katerem potrebujete le en relejski izhod in en optično ločen vhod? Mogoče imate vhodni signal v razponu od 0-10 V, ali pa senzor, katerega izhod je predviden za tokovno zanko 0 – 20 mA? Ali celo kombinacijo vseh treh vhodnih možnosti: optično ločen vhod, 0 – 10 V in 4 – 20 mA?

Slike ni

KLIK

Če lahko vse to povežete še na RS485 vodilo, bo »kapa polna«. Za piko na i poskrbi programiranje v lestvičnem (Ladder) programu, ki ga poznate vsi, ki ste doma v svetu avtomatizacije. Vse to vsebuje MiniPLC, ki smo ga naredili v podjetju AX elektronika. MiniPLC je odgovor na klice v uredništvo, ko ste nas spraševali po takšnem drobnem in poceni krmilniku. Vodilo pri načrtovanju MiniPLC krmilnika je bilo: »enostavno in poceni«. Sprva smo imeli v mislih to in ono, pri pogovoru s strankami smo prišli do optimalnega zaključka. MiniPLC krmilnik tako zmore naslednje:

  • 5A relejski izhod (NO) 2x
  • Optično ločen vhod 4x*
  • 0 – 10 V analogni vhod 4x*
  • 4 – 20 mA analogni vhod 4x*

Programiranje preko USB Bootloader programa v lestvičnem programu ali katerem drugem programu

  • Opcijski RS485 vmesnik 1x
  • Opcijsko tri tipke
  • Napajanje 24V DC
  • *možno je uporabiti samo eno od naštetih konfiguracij na enem vhodu.
Slike ni

KLIK

MiniPLC ima 4 vhode za signale, na katerih enostavno s pomočjo kratkostičnikov konfiguriramo vhod. Blok shemo MiniPLC krmilnika vidimo na Sliki 2.

Vhodi

Na blok shemi vidimo 4 signalne vhode na desni, označene s CON5 do CON8. Levo od teh konektorjev so prikazani kratkostičniki, s katerimi izberemo, katero vrsto vhoda bomo povezali na priključne sponke. Kot že omenjeno, je to lahko vhod tokovne zanke 4 – 20 mA, analogni vhod 0 – 10V in optično ločen vhod. Pri optično ločenem vhodu je potrebno paziti, da maso vhodnega signala vežemo na priključek OPTO_GND. Namreč ta priključek je ločen od ostale mase MiniPLC krmilnika zato, ker pač želimo galvansko ločitev vhoda od ostalega krmilnika. Optični vhod je predviden za napetosti do 24V DC. Posamezni vhod lahko uporabimo samo z eno izmed treh vhodnih konfiguracij!

Ostali vhodi so predvideni za napajanje MiniPLC (24VDC), USB vhod za programiranje in razhroščevanje preko USB-ja ter RS485 vhod, preko katerega bomo lahko naš MiniPLC povezali v mrežo.

Celotni članek

MiniPLC, majhen krmilnik za drobne naloge

2015_SE227_29

Tags: