1. januar, 2017

Proggy II AVR programator

Svet elektronike colorAX elektronika d.o.o.

Hvala, da ste se za Proggy II programator za AVR mikrokontrolerje. Proggy II je nastal po večletnih izkušnjah s programiranjem mikrokontrolerjev, zato smo prepričani, da vam bo dobro služil pri vašem delu.

Proggy II 13 IDC10 300x132 - Proggy II AVR programatorProggy II 12 IDC6 300x140 - Proggy II AVR programatorProggy II je programator AVR mikrokontrolerjev, ki deluje v Bascom-AVR in AVR Studio ver. 4 okolju.

Namestitev gonilnikov

Proggy II vkopimo v USB vodilo. V kolikor nam PC sporoči, da za to napravo ni našel gonilnikov, jih namestimo po postopku, ki je opisan spodaj

Windows Vista ali Windows 7

Windows 7

Kliknemo na izbor. Poišči gonilnike na računalniku, izberemo CD, izberemo mapo FTDI gonilniki. Za operacijski sistem Windows 7 kliknemo OK in program bo samodejno naložil prvi del gonilnikov. Čarovnika za gonilnik moramo zagnati še enkrat, ponoviti isti postopek in program bo naložil še drugi del gonilnikov. Tako je Proggy II pripravljen za delo.

Windows XP

V kolikor uporabljamo operacijski sistem Windows XP za namestitev gonilniukov storimo sledeče: odpremo mapo FTDI gonilniki na CD-ju in zaženemo CDMsetup.exe program, ki bo samodejno namestil ustrezne gonilnike.

Priklop Proggy II na MiniPin

seclanek proggyii proggyII 1 259x300 - Proggy II AVR programator

Slika 1: Shema vezave programirnih priključkov na Proggy II konektorju

avr isp 300x167 - Proggy II AVR programator

Priključki za 6 in 10 pinski IDC konektor

Proggy II priklopimo na MiniPin v za to predviden konektor, označen kot PROGGY. V kolikor ne uporabljamo MiniPin, na vašem vezju predvidite priključke za programiranje tako, kot vidite na sliki 1.

Nastavitve za Bascom-AVR program

V Bascom-AVR programu kliknemo Options/Programmer, kjer v padajočem meniju izberemo STK500 native driver, izberemo COM port, na katerem je priključen Proggy II, ter odkljukamo okenca Auto Flash, Auto Verify, Upload code & data ter AVRISP protocol kot vidimo na sliki 2.

Ko vse ustrezno nastavimo kliknemo OK.

Nastavitve za AVR Studio 4 program

Ko želimo programirati v AVR Studio 4 programu najprej kliknemo na ikono Con, kot vidimo na sliki 3. Odpre se okno, kot ga vidimo na sliki 4. Če je vse v redu, se bo odprlo okno za programiranje mikrokontrolerja (slika 5). V kolikor temu ni tako, preverite, na katerem COM portu se nahaja Proggy II. To naredite tako, da odprete  Nadzorno ploščo/Sistem in tam kliknete na Upravitelj naprav. VC Upravitelju naprav (slika 6) poiščite COM LPT vrata, kjer dvokliknete in preberete, na katerih COM vratih se nahaja Proggy II.

V kolikor se Proggy II nahaja na COM višjem od 8, morate spremeniti COM vrata po sledečem postopku: z desno miško kliknite na COM port, da se odpre možnost nastavitev Lastnosti. Odprlo se bo novo okno (slika 7).

Kliknite zavihek Port Settings in v kliknite Napredno. Odprlo se bo novo okno za nastavitev COM porta (slika 8).

Nastavitev potrdimo s pritiskom na OK.

S tem smo napravili vse ustrezne nastavitve za Proggy II.

Želimo vam uspešno programiranje