28. julij, 2010

Kako začeti?

KLIK za povečavoKako začeti s spajkanjem SMD komponent?

V kratkem članku vam bomo predstavili le nekaj osnovnega za začetek. Vedno si pred začetkom pripravite vse potrebno za spajkanjem, očistite delovni pult, da ne bo po pomoti kakšen kratek stik pod vašo tiskanino povzročil “pogorišča” na vezju v obliki uničenih elektronskih elementov.

 

Slike ni Slike ni Slike ni

Predlagam, da pričnete tako, da z opremo, ki sem jo predstavil v prvem članku pričnete z odspajkovanjem starih – neuporabnih tiskanih vezij, ki imajo uporabljene SMD komponente.

Na takšnem tiskanem vezju lahko brez skrbi uničujete komponente po mili volji, jih ponovno zaspajkate, jih premikate in podobno. Pri odspajkovanju uporabljajte postajo na vroč zrak ali pletenico za odspajkovanje.

Pletenico uporabljamo pri THT (Through Hole Technology = tehnologija skozi luknjo, kar pomeni komponenta s priključki, ki se prispajkajo v luknjah na tiskanem vezju) komponentah in čiščenju zacijenih skoznih lukenj. Ko boste dovolj izverzirani v spajkanju SMD komponent je čas, da si napravite svoje prvo SMD tiskano vezje. Tiskano vezje si Slike niSlike nilahko napravite s pomočjo foto postopka ali drugih postopkov, ki so opisani v brošuri Elektronika za začetnike.

 

Kako začeti?

AX elektronika