0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaNoviceČip za hitro diagnozo zdravstvenega stanja

    Čip za hitro diagnozo zdravstvenega stanja

    Kmalu vašemu družinskemu zdravniku ne bo več treba pošiljati krvi ali rakavih celic v analizo v laboratorij. Majhen čip bo v trenutku postregel z rezultati! Vzorci krvi, v katerem preiskujejo vsebnost beljakovin, gene in tako naprej, morajo skozi vrsto zapletenih procesov, kot je centrifugiranje, toplotna obdelava, mešanje z encimi in koncentracije bolezenskih označevalcev (markerjev). To pomeni, da je treba vzorce poslati v centralni laboratorij za analizo in minejo lahko tedni preden dobimo rezultate.
    Enako se zgodi, ko pri ženskah preverjamo raka materničnega vratu iz vzorca, ki ga dobimo ob strganju celic iz materničnega vratu. Vzorci se nato pošljejo v laboratorij, kjer jih proučujejo pod mikroskopom. Stopnja diagnostičnih napak je lahko zelo visoka celo za izkušene strokovnjake, ko je potrebno določiti videz nenormalne celice.

    Samodejnost procesa

    V EU projektu MicroActive so razvili celovit sistem, ki temelji na mikrotehnologiji in biotehnologiji, ki bo zagotavljal da bo veliko tega mogoče diagnosticirati v zdravnikovi ordinaciji splošne medicine.
    Novi »čip za diagnozo zdravja« ima videz kreditne kartice in vsebuje popoln laboratorij. Projekt je uporabil primer celice za diagnosticiranje raka materničnega vratu kot študijski primer, vendar pa lahko načeloma čip odkrije več različnih bolezni, ki jih povzročajo bakterije ali virusi, kot tudi različne vrste raka.
    SINTEF je koordinator projekta, katerega člani so univerze, bolnišnice in raziskovalne ustanove iz Nemčije in Irske. Norveška družba NorChip Družba, ki je čip razvila, je v projektu izvedla testiranja v polnem obsegu.

    Napredne »kreditne kartice«

    Čip je povezan s številnimi zelo ozkimi kanali, ki vsebujejo kemikalije in encime v pravem razmerju za vsako posamezno analizo. Ko damo bolnikov vzorec v kanale, se zmeša s temi reagenti.
    »Čip za diagnozo lahko analizira vzorec krvi ali celic za osem različnih bolezni,« pravita Liv Furuberg in Michal Mielnik iz SINTEF-a. »Tem boleznim je skupno, da so označene s posebnimi »etiketami«, biomarkerji, ki jih najdemo v krvi. Te« etikete »so lahko proteini, ki bodisi morajo biti ali ne smejo biti v DNK ali encimih.
    »Ta mali čip je sposoben izvajati enake postopke kot velik laboratorij. Vendar ne samo, da jih opravlja hitreje, tudi rezultati so veliko bolj natančni. Zdravnik preprosto vstavi kartico v malo napravico, dodaja nekaj kapljic vzorca, ki jih vzame bolniku po cevki v okvirju kartice in že dobi rezultate. »
    Znanstveniki na SINTEF’s MiNaLaB so razvili številne tehnike za tolmačenje rezultatov kadar so bili odkriti biomarkerji. Preberemo jih lahko na primer v spektrofotometru, optičnem instrumentu, v katerih RNA molekule različnih označevalcev oddajajo posebne fluorescenčne signale.
    » SINTEF projekt »Laboratorij-na-čipu« je pokazal, da je mogoče izvesti hitre, enostavne diagnostične preiskave s pomočjo mikročipov. Zdaj delajo na več različnih vrstah čipov, vključno s čipom proteinske analize za akutna vnetja, »pravi Liv Furuberg.

    Masovna proizvodnja

    NorChip je pravkar začel nov dvoletni projekt EU, ki želi industrializirati diagnostične čipe do stopnje serijske proizvodnje, medtem ko bo družba ocenila tudi tržni potencial in industrijske partnerje.
    Glavni znanstvenik Frank Karlsen v NorChip pravi, da je mogoče možnosti uporabe čipa tako razširiti, da bodo lahko bolniki sami jemali vzorce doma in pričakuje, da bodo ti posebni sistemi za vzorčenje nared za testiranje v nekaj letih.

    Čip za hitro diagnozo zdravstvenega stanja

    2011_SE183_10

    www.norchip.com