7. avgust, 2010

Elektronika za začetnike – Tiristorji (6)

KLIK za povečavoTukaj bomo opisali »težko industrijo« elektronike, tiristorje, triake in IGBT tranzistorje, ki jih praviloma uporabljamo v visokonapetostnih in močnostnih aplikacijah. Kljub temu je veliko možnosti uporabe teh polprevodnikov tudi v nizkonapetostnih vodah, zato je prav, da jih poznamo in povemo nekaj tudi o njihovi zgradbi, lastnostih, prednostih in možnostih uporabe.

Tiristorji, triaki in IGBT tranzistorji

Prav gotovo neka posamezna vrsta polprevodnikov sploh ne bi obstajala, če ne bi imela prav posebnih lastnosti, ki jo ločijo od drugih in ji hkrati odpirajo posebna, ozka področja uporabe, kjer lahko te lastnosti učinkovito izkoristimo. Brez posebnega truda bomo na Internetu našli zelo uporabna vezja, ki so tipična s to družino polprevodnikov in bi bila precej bolj zapletena, če bi jih morali realizirati na kakšen drugačen način.

KLIK za povečavoKLIK za povečavo

Tiristor

Tiristor (ang. Thyristor) je nekakšen »dedek« močnostnih polprevodnikov in eden izmed prvih elementov za regulacijo moči v visokonapetostnem svetu. Njegova kratica je tudi SCR, kar pomeni Silicon-Controlled Rectifier ali po naše: polprevodniško kontrolirani usmernik, usmerjevalnik.

Celotni članek

 

2010_SE171_44
Avtor: Bojan Kovač