28. julij, 2010

Kaj moramo vedeti pri SMD spajkanju

KLIK za povečavo

SMD spajkanje je večni tabu – še posebej za nekoga, ki ni vešč spajkanja. Seveda pomaga, če imamo določene izkušnje s spakanjem “kasičnih THT (Throuh Hole Type)” komponent, vendar bo z dobro opremo in mirno roko možno spajkati SMD komponente brez nekih zahtevnih tečajev. Osnovno pri spajkanju SMD komponent je dobra oprema, ki je sestavljena iz dobre – nemagnetne pincete.

 

Slike niSlike niŠe bolje je, da imate več vrst pincet za SMD komponente – takšne, ki so pravokotne in takšne, ki so okrogle.

Nadalje je potrebno imeti spajkalnik, ki ima zelo dobro – ostro konico. Priporočljivo je, da ima spajkalnik nastavljivo temperaturo. V delavnici naj ne manjka postaja za spajkanje z vročim zrakom. S to postajo boste večinoma odspajkovali napačno zaspajkane ali uničene elemente.

Slike niSlike niSlike niNadalje je priporočljivo, da imate na mizi luč z vgrajeno povečevalno lupo, še bolje je, da uporabljate stereo mikroskop.

Dobra osvetlitev je za delo s SMD komponentami samo po sebi razumljiva. Brez dobre osvetlitve ne boste videli, ali ste komponento prispajkali dobro ali ne.

SMD komponente so majhne. Nekatere od njih so izredno majhne.

Tako majhne, da potrebujemo dobro lupo oziroma uporabljamo za delo mikroskop. Takšnih komponent ponavadi ne uporabljamo pri svojih projektih. Najmanjši še uporabljiv element je upor z oznako velikosti 0603 oziroma 0402, medtem ko manjših uporov (ponavadi) ne spajkamo ročno, pač pa za to uporabimo t.i. reflow pečico, o kateri bo govora v naslednjem članku.Slike ni

 

Kaj moramo vedeti pri SMD spajkanju

AX elektronika

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni 20,00 Evro kliknite spodnji gumb.

{nicedownloads:3|Pay}

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije, želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni 10,00 Evro kliknite spodnji gumb.

{nicedownloads:4|Pay}

 

V obeh primerih boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike