2. februarja, 2012

Programirajmo Android naprave z Basic programom (1)

Revija 194 194 48b - Programirajmo Android naprave z Basic programom (1)Revija logo sve - Programirajmo Android naprave z Basic programom (1)Že več mesecev sem si želel omisliti tablični računalnik za branje pdf datotek. Ker pa mi programerska žilica ni dala miru, se nisem želel odreči možnosti, da lahko na enostaven način programiram manjše uporabne programe, kot v časih programabilnih kalkulatorjev. Po obsežnem iskanju, sem se odločil za 25 cm tabletko z Androidom. Ko sem dva do tri mesece s tabletko veselo prebiral elektronske knjige in elektronsko pošto ter brskal po spletu, sem hkrati tudi intenzivno iskal orodje za programiranje aplikacij.

Kaj je Android

Revija 194 194 48a - Programirajmo Android naprave z Basic programom (1)

KLIK

Android je operacijski sistem podjetja Google, ki je namenjen pametnim telefonom, tabličnim računalnikom, pametnim televizorjem in celo ročnim uram. Osnovan je na Linux jedru 2,6, ki pa ga je Google nadgradil. Programi se razvijajo v Javi, vendar se za poganjanje programov na Androidu uporablja Dalvik virtualni stroj, zato je potrebno binarne javanske datoteke pred uporabo prevesti za Dalvik. V januarju 2011 je postal Android najbolj razširjen mobilni operacijski sistem. Glede na podatke z Wikipedije je vsak dan aktiviranih 550.000 novih naprav.

Zakaj Basic4Android

Revija 194 194 48b - Programirajmo Android naprave z Basic programom (1)

KLIK

Glede na to, da je za razvoj programov v Androidu na voljo brezplačno razvojno okolje z Javo in Eclipse IDE, se postavlja vprašanje zakaj uporabljati ravno komercialno orodje Basic4Android (v nadaljevanju B4A). Prvi razlog je v tem, ker gre za Basic prevajalnik, precej podoben Visual Basicu. Tako lahko uporabimo znanje, ki smo ga pridobili s prevajalniki Visual Basic ali Bascom.

Drugi razlog je enostavnost in produktivnost. B4A je prevajalnik iz Basica v Javo. Avtorji programa so se potrudili in skrili precej kompleksnosti, ki jo nosi s sabo programiranje v Javi. Namesto dveh jezikov (Java in xml) potrebujemo samo znanje Basica. Poleg enostavnejšega programiranja, je za enako funkcionalnost potrebnih manj ukazov, kot v Javi. Nekateri uporabniki programa na forumu, ki so prej razvijali v Javi trdijo, da se jim je čas razvoja v B4A skrajšal na petino.

Revija 194 194 48c - Programirajmo Android naprave z Basic programom (1)

KLIK

Revija 194 194 48d - Programirajmo Android naprave z Basic programom (1)

KLIK

Na proizvajalčevi domači strani (www.basic4ppc.com) je na razpolago precejšnje število priročnikov, ki nam razložijo uporabo posamezne funkcionalnosti.
Program je uporaben tako za domačo uporabo, ko želimo na hitro sprogramirati kak enostaven pripomoček, kot tudi za razvoj komercialnih programov. S svojimi programi lahko kontroliramo telefon, internet, GPS, grafiko ali celo baze podatkov.

Instalacija

Basic4Android potrebuje za svoje delo tri dodatna okolja oz. orodja, ki jih moramo posebej potegniti s spleta in instalirati: .net 2.0, Java JDK in Android SDK.

Prpgram za download

Celotni članek

Programirajmo Android naprave z Basic programom

2012_SE194_48