31. marca, 2010

Elektronika za začetnike – Predojačevalniki v avdio napravah (8)

Revija 174 174 47 - Elektronika za začetnike - Predojačevalniki v avdio napravah (8)Že v prejšnjem članku smo se dotaknili teme ojačenja avdio signalov, kar je za začetnike ponavadi zelo priljubljena tema. Vsak elektronik želi na nekem določenem nivoju svojega poznavanja elektronike to uporabiti tudi v praksi in sestaviti ojačevalnik, s katerim bi lahko predvajal glasbo, priključil mikrofon ali katerega od glasbenih instrumentov in tako na svojem izdelku preizkusil svoje znanje, natančnost in spretnost. Načrt na papirju je eno, praktična izvedba pa je seveda nekaj čisto drugega. Kako vse posamezne dele sestaviti v delujočo celoto ob upoštevanju pravil, ki veljajo v avdio tehniki, si bomo ogledali tokrat.

Revija 174 174 47a - Elektronika za začetnike - Predojačevalniki v avdio napravah (8) Revija 174 174 47b - Elektronika za začetnike - Predojačevalniki v avdio napravah (8)Sestavili bomo ojačevalnik z vsemi potrebnimi stopnjami, ki bodo delovale kot celota in s katerim bomo lahko ojačili signal iz mikrofona, kitare, klaviature ali iz kakšnega drugega vira. Vse kar se tiče priprave ustreznega signala za ojačenje v končni stopnji (tisti, ki ji običajno rečemo ojačevalnik), je zelo pomemben del celote. Če tega dela ne opravimo dobro ali če je signal slabše kakovosti kot bi moral biti, smo nekje naredili napako, ki jo moramo odkriti in popraviti.

Sicer pa nas v prispevku čakajo zanimivosti ter morda tudi kakšna nova spoznanja. Pričakujemo, da se bodo nekateri med vami izdelave resno lotil z namenom, da sam izdelajo ojačevalnik, ki ga bodo lahko tudi uporabljali. Rečem vam – to je pravi projekt za vas!

Preprosto in kar se da razumljivo

Mikrofon je že precej stara iznajdba s katero pretvarjamo zvočno nihanje, ki se širi po zraku v zelo šibek signal električnega nihanja.

Celotni članek

 

Elektronika za začetnike – Predojačevalniki v avdio napravah (8)
2010_SE174_47
Avtor: Bojan Kovač