30. junija, 2010

Načrtovanje tiskanih vezij

Slike EZZ EZZ 28 - Načrtovanje tiskanih vezijČe odprete katerokoli elektronsko napravo, boste v njej takoj opazili večje ali manjše plošče, na katere so na določen način nameščeni elektronski elementi. Te plošče imenujemo tiskana vezja. Tiskana vezja so posebej načrtovane in obdelane plošče, ki služijo za povezovanje elektronskih elementov v eno celoto – elektronski modul.

 

Plošče za izdelavo tiskanih vezij so narejene iz dveh osnovnih materialov:

 • PODLAGA je izolacijski material, standardne debeline 1,5 mm, srečamo pa tudi plošče drugih debelin, npr. 1 mm ali 0,5 mm. Podlaga se najpogosteje izdeluje iz pertinaksa ali vitroplasta:

  • Pertinaks (FR2) je rumene barve, neprozoren in se uporablja v cenejših napravah.
  • Vitroplast (FR4) je običajno zelene barve, bolj ali manj prozoren, narejen pa je iz steklenih nitk in epoksidne smole; to je zelo kakovosten material, odličnih izolacijskih in mehanskih karakteristik in odporen na povišano temperaturo
 • BAKRENA POVRŠINA – prevodna bakrena plast ima debelino 30 do 70 µm in je lahko nanešena ali samo z ene strani podlage (enostransko tiskano vezje) ali z obeh straneh podlage (dvostransko tiskano vezje).

Slike EZZ EZZ 28c - Načrtovanje tiskanih vezijSlike EZZ EZZ 28b - Načrtovanje tiskanih vezijSlike EZZ EZZ 28a - Načrtovanje tiskanih vezijDa bi lahko povezovali elektronske elemente po neki shemi, moramo na plošči oblikovati (narisati) tiskano vezje, odvečno bakreno površino pa odstranimo kemijsko (s kemikalijami) ali mehansko (CNC rezkalni stroj). Na ta način ostanejo na plošči samo bakrene linije za povezovanje elementov v funkcionalno celoto – elektronsko vezje. Danes se za načrtovanje tiskanih vezij uporabljajo številni računalniški programi, tukaj pa bom razložil osnovne načine ročnega načrtovanja tiskanih vezij. Pojdimo po vrsti. Pri načrtovanju tiskanega vezja moramo zadostiti dvema osnovnima zahtevama:

 1. FUNKCIONALNOST NAPRAVE: tiskana vezja morajo biti narejena tako, da v celoti ustrezajo zamislim načrtovalca električne sheme.
 2. ESTETSKI IZGLED (design modula): tiskano vezje in razpored elementov morata biti lepa tudi na pogled.

Osnovna navodila za načrtovanje tiskanih vezij

 • Elektronski elementi na tiskanem vezju morajo biti:
  • nameščeni na ploščico vodoravno ali navpično, če je elektronski element tako tovarniško narejen (takšni so npr. tranzistorji ali kondenzatorji, ki jih danes najpogosteje izdelujejo z radialnimi priključki, kar pomeni, da imajo oba priključka na isti strani ohišja),
  • medsebojno paralelni ali navpični,
  • enakomerno porazdeljeni po celotni površini tiskanega vezja.
 • Vodi na tiskanem vezju morajo biti med sabo paralelni (ali pod kotom 45° ali 90°).
 • Vodi na tiskanem vezju se morajo končati s spajkalnimi krogci različnih premerov.
Slike EZZ EZZ 28f - Načrtovanje tiskanih vezij

Slike EZZ EZZ 28e - Načrtovanje tiskanih vezij

Slike EZZ EZZ 28d - Načrtovanje tiskanih vezij

Primer

Postopek načrtovanja tiskanih vezij bomo razložili na enostavnem primeru. Vendar moram še prej poudariti, da se elektronski elementi nahajajo na nasprotni strani od tiskanih vodov, zato moramo elemente s 3 in več izvodi gledati s “spodnje” strani ohišja oz. s tiste strani, na kateri se nahajajo priključki. Postopek je v obliki stripa prikazan na slikah 1-6; gre za tipični šolski primer ročnega načrtovanja tiskanega vezja. Poglejte slike, preberite si spremni tekst in pripravljeni boste za načrtovanje svojega prvega tiskanega vezja. Vsekakor je potrebno začeti z enostavnejšimi vezji, da bi pridobili določeno rutino in samozavest. Občutek, da ste sami sprojektirali in naredili tiskano vezje in ga nato vgradili v neko napravo, je zares fantastičen – zato se lotite dela čimprej!

 

  Vsebina brošure

   

  ext vir - Načrtovanje tiskanih vezijVirtualna trgovina, nakup brošure in informacije!

   

  Načrtovanje tiskanih vezij

  Avtor: Stevče Arsoski, ing. El.

  Ljubljana, avgust 2009

   

  Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni 20,00 Evro kliknite spodnji gumb.

  {nicedownloads:3|Pay}

   

  Če ste obstoječi naročnik tiskane revije in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni 10,00 Evro kliknite spodnji gumb.

  {nicedownloads:4|Pay}

   

  V obeh primerih boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike