0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaNoviceDržavna tekmovanja RoboT, ROBObum in RoboCupJunior 2013

    Državna tekmovanja RoboT, ROBObum in RoboCupJunior 2013

    V torek, 21. maja 2013, je bila na Univerzi Maribor, Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) tradicionalna celodnevna prireditev »Mariborski robotski izziv«, ki združuje državna tekmovanja v robotiki za osnovnošolce, srednješolce in študente. Državno tekmovanje ROBObum, ki zajema ROBOsled in ROBOCupJunior, se tradicionalno izvaja skupaj z državnim tekmovanjem za študente in dijake RoboT. Že četrtič smo organizirali državno tekmovanje RoboCupJunior v razredu Reševanje in letos prvič tudi v razredu Ples za osnovnošolce ter za dijake srednjih šol.

    Otvoritev robotskih tekmovanj je bila skupna. V uvodnem delu otvoritve so zbrane tekmovalce in njihove mentorje pozdravili dekan FERI prof. dr. Borut Žalik, g. JaSlike ninez Škrlec, predsednik sekcije za elektroniko in mehatroniko ter predsednik Odbora znanost pri Obrtno-Podjetniški Zbornici Slovenije in predstojnik Inštituta za robotiko prof. dr. Miro Milanovič.

    Na letošnjem finalnem tekmovanju z mobilnimi roboti je v vseh kategorijah sodelovalo okrog 170 učencev OŠ (spremljalo jih je 74 mentorjev) in okrog 150 dijakov SŠ (spremljalo jih je 25 mentorjev). V predtekmovanjih po regijah so bile te številke še nekajkrat višje. Študenti letos niso sodelovali. V štirinajstih letih se je na robotskih tekmovanjih po Sloveniji zvrstilo več tisoč osnovnošolcev, okrog 600 srednješolcev in okrog 100 študentov. Tekmovalci SŠ večinoma prihajajo iz srednjih strokovnih šol s programi Mehatronika, Elektrotehnika, Računalništvo in vse več tudi iz Tehniških ter splošnih gimnazij.

    Tekmovanje v vožnji po labirintu RoboT 2013

    Na državnem tekmovanju z mobilnimi roboti RoboT 2013 se je v vožnji lastno konstruiranih avtonomnih mobilnih robotov po labirintu (velikosti 2,5 x 2 m z več kot 15 m poti, slepimi hodniki in okrog 36 zavoji) pomerilo 26 dijaških ekip iz šestih srednjih tehniških elektro, strojnih in računalniških šol.

    To je tudi najstarejše slovensko robotsko tekmovanje, v katerem se je v štirinajstih letih tovrstnih tekmovanj udeležilo že okrog 100 študentov ter nad 400 dijakov in mentorjev iz celotne SlovSlike nienije in sosednje Hrvaške ter Avstrije….

    ROBOsled 2013 – robotsko tekmovanje za osnovnošolce

    ROBOsled je robotsko tekmovanje za osnovnošolce, kjer morajo ekipe učencev zgraditi mobilnega robota in z njim tekmovati v vožnji po progi označeni s črno črto na beli podlagi. Zmaga robot, ki najhitreje prevozi progo. Učenci se seznanijo z elektronskimi in mehatronskimi komponentami mobilnega robota, v procesu gradnje robota pa se naučijo tudi spajkanja elektronskih komponent, mehanskega sestavljanja in vrtanja. ROBOsled je tako v prvi vrsti izobraževanje na interdisciplinarnem področju mehatronike. Cilj tekmovanja je spodbujanje in širjenje spoznavanja gradnjeSlike ni, delovanja in raziskav robotov med osnovnošolci in med osnovnošolskimi učitelji. Tekmovanje se v osnovni šoli navezuje na predmet fizika in izbirne predmete s področja tehnike…

    Državno tekmovanje RoboCupJunior Slovenija 2013

    RoboCupJunior je sestavni del svetovnega robotskega tekmovanja za osnovnošolce in srednješolce, katerega osnovno vodilo je izobraževanje in seznanjanje mladih s področjem robotike. Tekmovanje RoboCupJunior ima tri razrede tekmovanja: reševanje, ples in nogomet. Tekmovanje RoboCupJunior je razvito tako v Avstriji, kot tudi na Hrvaškem. Zato so se letošnjega tekmovanja RoboCupJunior Slovenija v razredu Reševanje udeležile tudi nekatere avstrijske in hrvaške ekipe…

    Državna tekmovanja RoboT, ROBObum in RoboCupJunior 2013

    Univerzi Maribor – FERI

    www.um.si

    www.feri.uni-mb.si

    2013_SE211_10