0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaNoviceMIT je v amsterdamske kanale spustil svoje popolnoma avtonomno plovilo

    MIT je v amsterdamske kanale spustil svoje popolnoma avtonomno plovilo

    Svet elektronike color

    Robotsko plovilo, imenovano Roboat II, je tri ure brez kakršnekoli pomoči samostojno plulo po mestnih kanalih.

     

    V petih letih od začetka tega projekta  je avtonomno plavajoče plovilo postalo večje in se je samo naučilo novih načinov plovbe.

    Roboat II  je tri ure plul po Amsterdamskih kanalih in se naučil, kako preslikati in izdelati zemljevid znamenitih nizozemskih vodnih poti z izjemno majhno napako odstopanja, le 17 cm!

    Slika 1: Roboat II, vir: MIT, Massachusetts Institute of Technology

    Za tem projektom skupaj z Amsterdamskim inštitutom za napredne metropolitanske rešitve stojijo tudi raziskovalci it MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), oziroma iz njihovega laboratorija za računalništvo in umetno inteligenco (CSAIL).

    Končna velikost plovila Robot II naj bi bila okrog dveh metrov, plovilo, ki ga je ekipa uporabljala za predstavitev v Amsterdamu,  pa ima le pol te velikosti.

     

    Roboat II

    Ta druga različica Roboat plovila tehta približno 50 kilogramov in se je po zaslugi štirih propelerjev, LiDAR, GPS in drugih senzorjev sposobno gladko premikati po vodnih površinah. Lahko se premika v katerokoli smer in ima zmožnost prevoza dveh oseb ter enakovredne teže tovora.

     

    Zahvaljujoč algoritmu za simultano lokalizacijo in kartiranje (SLAM) lahko avtonomno plovilo dobi posebne naloge, kot je na primer prevoz ljudi iz poljubnih lokacij. Ko sistem pozna svojo nalogo, samodejno začrta potek svoje plovbe, ki je odvisna od vremenskih razmer in prometa.

    Glede na to, kako velik poudarek je bil na razvoju avtonomnih kopenskih vozil in brezpilotnih letal,  je zelo spodbudno videti nekoliko večjo pozornost  in prizadevanja tudi na področju razvoja avtonomnih plovil.

    Slika2: Roboat II v vodi, vir: MIT

     

    “Razvoj avtonomnega sistema plovil, ki omogoča natančno kartiranje, robustno upravljanje in celo prevoz ljudi,  je ključni korak k uvedbi sistema v končni različici in velikosti plovila Roboat. Upamo tudi, da bo sčasoma uporabljen tudi na drugih čolnih, da bodo postali avtonomni, “je povedal Wei Wang, višji podoktorski sodelavec iz Senseable City Lab in CSAIL ter avtor te študije.

    Modularni sistem je lahko urejen tako, da se med seboj usklajujejo plovbe večjega števila čolnov, pri čemer en čoln prevzame odgovornost za njihovo koordinacijo. To pomeni, da je mogoče naenkrat prevažati večje tovore, pri čemer se čolni “sledilci” premikajo ob “vodilnem” čolnu, zahvaljujoč tehniki, imenovani “porazdeljeni sistem upravljanja”.

    Načrt, ki ga ima ekipa v mislih za nadaljnji razvoj tega sistema,  je ustvariti večjo avtonomno različico plovila, ki lahko sprejme od štiri do šest potnikov in bo dolg štiri metre. Skupina se bo osredotočila tudi na izboljšanje zaznavanja in prepoznavanja predmetov v realnem času, da bo plovilo sposobno obvladovati tudi bolj zapletene situacije, ki se najverjetneje pojavljajo v mestnem kanalskem sistemu.

     

    Vir: https://interestingengineering.com/mit-launches-its-fully-autonomous-boat-in-amsterdams-canals

    Avtorica prispevka: Fabienne Lang, Oktober  2020

    2020_191_5