22. oktobra, 2020

Nosljive IT naprave: Postopek barvanja daje tekstilu elektronske lastnosti

tx 300x135 - Nosljive IT naprave: Postopek barvanja daje tekstilu elektronske lastnostiScience X
Novica iz univerze v Saarlandu
2020_290_

“Naš cilj je bil vključiti interaktivne funkcionalnosti neposredno v tekstilna vlakna, namesto da bi vanje le nameščali elektronske komponente,” pravi Jürgen Steimle, profesor računalništva na univerzi Saarland. V svoji raziskovalni skupini za interakcijo med človekom in računalnikom na informacijskem kampusu Saarland skupaj s sodelavci raziskuje, kako je mogoče računalnike in njihovo delovanje čim bolj nemoteno vključiti v fizični svet. Te raziskave vključujejo tudi uporabo elektro-interaktivnih materialov.

TX 1 300x180 - Nosljive IT naprave: Postopek barvanja daje tekstilu elektronske lastnosti

Slika 1: Polimerizirana rokavica, ki se lahko uporablja za digitalno zajemanje gibov rok. Avtor fotografije: Oliver Dietze

Prejšnji pristopi k izdelavi takšnega tekstila so bili zapleteni in so vplivali na haptičnost materiala, nova metoda pa omogoča pretvorbo tekstilij in oblačil v e-tekstil, ne da bi to vplivalo na njihove prvotne lastnosti – ostanejo tanki, raztegljivi in voljni. To ustvarja nove možnosti za hitro in vsestransko eksperimentiranje z novimi oblikami e-tekstilij in njihovo integracijo v IT-naprave.

“Zlasti pri napravah, ki se nosijo na telesu, je pomembno, da čim manj omejujejo gibanje in hkrati lahko obdelujejo vhodne signale visoke ločljivosti,” pojasnjuje Paul Strohmeier, eden od pobudnikov projekta in znanstvenik v Steimlejevi raziskovalni skupini. Da bi to dosegli, so raziskovalci iz Saarbrückena uporabili postopek polimerizacije na kraju samem. S tem pristopom so električne lastnosti “obarvane” v tkanino: tekstil je v vodni kopeli izpostavljen kemični reakciji, znani kot polimerizacija, zaradi česar postane električno prevoden in občutljiv na pritisk in raztezanje, kar mu daje tako imenovane piezouporovne lastnosti. Z “barvanjem” samo določenih delov tekstila ali polimerizacijo posameznih niti lahko računalniški znanstveniki izdelajo e-tekstil po meri.

TX 2 300x180 - Nosljive IT naprave: Postopek barvanja daje tekstilu elektronske lastnosti

Slika 2: Bruno Fruchard predstavlja tekstil, ki spreminja svojo prevodnost glede na stopnjo raztezanja. Avtor fotografije: Oliver Dietze

V svojih poskusnih aplikacijah so raziskovalci izdelali rokavice, ki lahko digitalno zajemajo gibe rok, zadrgo, ki oddaja različne električne tokove, odvisno od tega, koliko je odprta in športne trakove, ki delujejo kot uporabniški vmesniki, pritrjeni na telo.

S tem postopkom je mogoče obdelati tudi materiale, ki niso tekstil. Audrey Briot, umetnica iz Pariza, je ustvarila večerno obleko s perjem, občutljivim na dotik, ki ob dotiku prek računalnika ustvarja zvoke. Perje je polimerizirala po metodi Saarbrückenovih računalničarjev. Obleka je bila nominirana za nagrado STARTS Evropske komisije.

Vir: https://techxplore.com/news/2020-10-wearable-devices-dyeing-textiles-electronic.html

https://techxplore.com