Shield-A, učni pripomoček za programiranje mikrokontrolerjev (5)

  Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Shield-A, učni pripomoček za programiranje mikrokontrolerjev (5)V prejšnjem nadaljevanju smo opozorili na en zelo resen problem, ki pride do izraza v vseh vezjih, v katerih so mehanska stikala priključena na mikrokontroler.

  Stikala niso popolna: vzmet lahko vibrira, zato zapiranje ali odpiranje kontaktov ne gre vedno gladko in včasih se doseže zapiranje ali odpiranje več, kot je želeno. Slika 20 prikazuje opisano težavo. Na vrhu slike je idealna situacija: s pritiskom na tipko napetost priključka pade na 0 V, kar mikrokontroler bere kot logično ničlo; z odpiranjem tipke napetost priključka skoči na 5 V, kar mikrokontroler bere kot logično enico.

  Shield A sl20 300x126 - Shield-A, učni pripomoček za programiranje mikrokontrolerjev (5)

  Slika 20: Ilustracija nepopolnosti mehanskih stikal in tipk

  Če vzmet pri odpiranju stikala zavibrira, je puščica prikazana na spodnjem delu slike 20: pred odprtjem “stalnega” kontakta bo prišlo do več hitrih prehodov med odprtim in zaprtim stanjem. Isti pojav se lahko pojavi pri zapiranju stikala. To je nestabilnost, ki traja le nekaj milisekund, vendar je mikrokontroler zelo hiter in bo te hitre prehodne elemente registriral, kot da je bila tipka večkrat zapored odprta in sklenjena. Zaradi tega bo prišlo do večkratnega premika, zato svetloba v našem članku iz preteklega meseca včasih navidezno preskočila kakšen položaj …

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine