30. maja, 2017

Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov« (8)?

Revija 253 253 51 4 - Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov« (8)?Revija logo se - Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov« (8)?

V seriji člankov o radioamaterstvu smo obdelali že kar precej tematik. Od predstavitve radioamaterstva, posameznih radijskih postaj ter anten, do pripomočkov, kot so tasterji in ojačevalniki. Tokrat bomo bolj podrobno predstavili zelo pomemben dodatek vsakemu, ki hodi na SOTA aktivacije. Fuchs-ova antena je namreč antena, ki slovi po visokem izkoristku in tuner, ki ga bomo tokrat predstavili bo ravno pravšnji za Fuchs-ovo anteno.

Revija 253 253 51 2 - Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov« (8)?Revija 253 253 51 1 - Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov« (8)?Fuchsova antena je poznana zelo dolgo [1], vendar s(m)o jo zanemarjali, ker je anteno bilo potrebno uglaševati zelo pogosto ob menjavi frekvence. Za najboljši izkoristek je anteno potrebno uglasit pri vsaki spremembi frekvence večji od 50 kHz. Fuchs-ova antena je v bistvu žica, ki je dolga polovico valovne dolžine. Ker Fuchs-ovo anteno napajamo na koncu žice, je na mestu napajanja potrebno narediti vezje za napajanje.

Fuchs-ova antena je po krivici potisnjena v marginalno uporabo. Seveda ni praktično imeti vezja za napajanje in uglaševanje antene zunaj radioamaterske sobe, ampak dandanes to ne bi smel biti več problem. Namreč tistih nekaj žic za napajanje in krmiljenje elektronskega tunerja ne bi smel biti problem. Sploh to ne bi smel biti problem glede na dejstvo, da je Fuchs-ova antena t.i. resonančna antena. Namreč njena dolžina ustreza polovici valovne dolžine, s tunerjem pa anteno fino uglasimo zato, da imamo najboljši sprejem in tudi oddajo.

Praktična izvedba

Revija 253 253 51 3 - Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov« (8)?Fuchs-ova antena je, kot predhodno zapisano, pol valovne dolžine dolga žica, ki jo napajamo na koncu s tunerjem, v katerem s paralelnim nihajnim krogom anteno fino uglasimo na frekvenco sprejema/oddaje. V knjigi Antene [1] je avtor napajanje prikazal tako, kot je vidno na sliki 1.

Avtor navaja, da anteno uglasimo na največji tok, ki ga pokaže miliampermeter. Vse skupaj je iz stališča izvedbe rahlo nepraktično, saj si težko predstavljamo tuner z vgrajenim miliampermetrom, ki se nahaja na prostem ob koncu antene. Vendar, kot omenjeno, danes daljinsko krmiljenje tunerja ni problem narediti, saj lahko s servo motorjem krmilimo spremenljiv kondenzator, s katerim anteno uglasimo na najboljši sprejem oziroma se to odrazi tudi na nizkem SWR ob oddaji.

Kot vodilo nam je služila spletna stran ameriškega radioamaterja Steva AA5TB [2], kjer je zelo lepo razložil delovanje in praktično prikazal, kako napajati Fuchs-ovo anteno. Steve je na svoji spletni strani razložil kako narediti tuner in Fuchs-ovo anteno, ki dejansko deluje izredno dobro brez radialov ali protiutegov.

Steve je pokazal kako z nekaj malega meritev naredimo vezje, na katerega kasneje priklopimo žico, ki je malce daljša od polovice valovne dolžine. Žico nato uglasimo s postopnim krajšanjem in uglaševanjem na tunerju.

Prodaja v naši UK trgovini (Resonant Fuchs antenna Tuner QRP) barva je modra ali bela, izvedba v KIT ali izdelan

Celotni članek

Radioamaterstvo v vzponu ali zgolj hobi »old boysov« (8)?

2017_SE253_51