2. septembra, 2012

GPS/GSM naprava za meritev pokritosti GSM signala

Revija 200 200 48 - GPS/GSM  naprava za meritev pokritosti GSM signalaRevija logo se - GPS/GSM  naprava za meritev pokritosti GSM signalaGPS in GSM naprave so danes zelo priljubljene in se vgrajujejo v različne sisteme. Skoraj ne poznam novejšega GSM telefonskega aparata, ki ne bi imel vgrajenega GPS sprejemnika. Toda to so naprave, ki jih uporabniki uporabljamo zgolj in samo z uporabniškega vidika preko aplikacij, ki so instalirane na napravi. Res je, da so to sistemi, ki so uporabniško zelo uporabni in prijazni ampak vedno se poraja vprašanje, kako to narediti malce drugače. Mi pa smo elektroniki in znamo stvari pogledati bolj podrobno v notranjost in si pripraviti sistem po lastnih željah in zahtevah.

 

Revija 200 200 48%20%281%29 - GPS/GSM  naprava za meritev pokritosti GSM signalaPred časom mi je v roke prišla GSM sledilna naprava za avtomobil narejena, kot večina teh, na Kitajskem. Radovednost mi ni dala miru, zato sem napravo odprl in notri našel poleg nekaj komponent GPS sprejemnik ET-314 in GSM-GPRS modem SIM 300. Srce naprave predstavlja naš poznani AT Mega 128L. Naprava zelo lepo deluje kot zaključena celota. Pri prebiranju navodil pa se mi je takoj porajala misel, da bi se dalo z njo narediti tudi kaj drugega. Zato sem se odločil, da jo predelam tako, da napišem svoj program in s tem izdelam napravo za meritev pokritosti GSM signala. To rešitev sem si zamislil skupaj z uporabo aplikacije Google Earth, kot rezultat pa sem želel dobiti črto potovanja pobarvano z različnimi barvami glede na jakost signala GSM. Odvisno od vstavljene SIM kartice pa izbiro operaterja, katerega jakost signala želimo preveriti. No, pa poglejmo, kako mi je to uspelo.

Originalnega programa naprave, ki je zapisan v MEGA 128L ni bilo moč prebrati, ker je zaklenjen, zato sem se odločil, da mikrokontroler zamenjam z drugim in ga bom sprogramiral po svojih željah. Za programiranje sem uporabil Bascom AVR. V kolikor bo želja pridobiti nazaj uporabnost originalne naprave, pa bom zopet zamenjal kontroler. Povedati je potrebno, da oznaka »L« pri mikrokontrolerju pomeni, da deluje na priključeni napetosti 3,3V in je bilo potrebno pri zamenjavi uporabiti ravno tega. Vse podrobnosti v zvezi z mikrokontrolerjem so napisane v datasheet-u: http://www.atmel.com/Images/doc2467.pdf. V nadaljevanju poglejmo posamezne module.

GSM modem SIM 300

Revija 200 200 48%20%282%29 - GPS/GSM  naprava za meritev pokritosti GSM signalaGSM modem SIM 300 je zelo majhen modulček, ki se po velikosti sploh ne more primerjati z npr. Falcom A2D, o katerem sem v tej reviji že pisal. To ne pomeni, da z njim ne bi bilo možno izvesti nekaj podobnega. Problem je le velikost naprave. Nabor AT ukazov SIM 300 je pravzaprav identičen Falcom A2D, ko govorimo o osnovnem delovanju, kot je branje SMS spročil, pisanje SMS sporočil, klicanje, … Tako nam program napisan vBascom-u za Falcom A2D z nekaj malimi modifikacijami tukaj prav lepo deluje.

Sim 300 modem zmore tudi povezavo preko GSM-GPRS, kar pomeni, da ga je možno povezati v podatkovno omrežje in do njega dostopati preko interneta z ustrezno pripravljeno aplikacijo. Te funkcionalnosti tukaj ne bom uporabil.

Modul je narejen v ohišju velikosti 25,4 mm * 25,4 mm * 3,3 mm in se ga lahko direktno prispajka na tiskano vezje. Slika1 prikazuje obliko GSM SIM300 modula.

Priklop modema na uC sistem

GSM modem SIM 300 je napajan na 3,3V in ga lahko na mikrokontroler priključimo direktno. V našem primeru je povezan na UART2 serijski port mikrokontrolerja, kot je ponazorjeno na sliki 2.

Celotni članek

GPS/GSM naprava za meritev pokritosti GSM signala

2012_SE200_48