2. septembra, 2012

Serijski LCD “nahrbtnik”

Revija 200 200 40 - Serijski LCD “nahrbtnik”Revija logo se - Serijski LCD “nahrbtnik”Alfanumerični LCD moduli so zelo priljubljeni in poceni, vendar bi včasih potrebovali prikaz večjih številk, vsaj tako velikih, kot so tiste na vašem DMM. Takšni LCD prikazovalniki so res poceni, vendar jih na mikrokontroler ni tako enostavno priključiti, zlasti zato, ker zahtevajo veliko V/I priključkov in izmenično napetost za krmiljenje ozadja. Lahko bi uporabili AVR mikrokontroler, ki je prav namenjen krmiljenju LCD panelov, na primer Mega169, vendar se proizvaja le v 64 QFN ohišju, ki ga je v hobi delavnici malo težje uspešno obvladati.

Revija 200 200 40%20%281%29 - Serijski LCD “nahrbtnik”Izdelal sem modul 4-mestnega LCD zaslona (s 13 mm visokimi številkami) z AVR mikrokontrolerjem 8535, ki vas najbrž čaka kar v enem izmed vaših predalov. Zasnovan je v bistvu kot »serijski nahrbtnik«, katerega značilnost je ta, da z vašim glavnim mikrokontrolerjem komunicira prek enega samega priključka in uporablja povezavo s standardno hitrostjo 9600 baudov. V ta namen lahko uporabite strojni UART katerega koli mikrokontrolerja ali pa se odločite za uporabo programskega UART gonilnika, ki je na voljo v knjižnicah večine prevajalnikov, vključno z Bascom AVR. Na sliki 1 si lahko ogledate ta modul: je le malo večji od običajnega LCD prikazovalnika.

Modul je zelo enostaven za uporabo: poslati mu morate le ASCII niz števila, ki ga želite prikazati. Po priključitvi napajanja se bo modul odzval na katerokoli 4-mestno številčni niz, ki ga sprejme. Vendar je lahko še bolj vsestranski, saj mu lahko pošljete tudi ukaz, s katerim določite ID številko modula, ki se zatem shrani v EEPROM mikrokontrolerja 8535. Ko je ID številka enkrat shranjena, se bo modul odzival le na sporočila, ki so namenjena modulu s specifično ID številko. To vam omogoča povezavo več LCD modulov na eno serijsko vodilo, medtem ko poteka pošiljanje posamezne številčne vrednosti vsakemu modulu posebej.

Osnove LCD prikazaRevija 200 200 40%20%282%29 - Serijski LCD “nahrbtnik”

Pred opisom vezja modula je prav, da izvemo vsaj nekaj osnovnih značilnosti LCD prikazovalnikov. Prav tako kot 7-segmentni LED prikazovalni moduli, so LCD prikazovalniki na voljo v dveh oblikah:

  1. z neposrednim krmiljenjem, pri katerem je vsak segment prikazovalnika priključen na svoj priključek in imajo en sam priključek skupnega ozadja za celotno območje zaslona,
  2. z multipleksiranim krmiljenjem, pri katerem je zaslon razdeljen na več področij, vsako od teh področij pa ima svoje ločeno ozadje in tudi ločeno krmiljenje tega ozadja.

Revija 200 200 40%20%283%29 - Serijski LCD “nahrbtnik”V primeru LED zaslonov ima uporaba multipleksiranega zaslona veliko prednosti in zelo malo pomanjkljivosti. Potrebnih je veliko manj priključkov mikrokontrolerja in edina pomanjkljivost, ki jo lahko temu načinu pripišemo je ta, da potrebujemo dodatni čip za gonilnik cifre, saj večina mikrokontrolerjev v najslabšem primeru (prikaz številke »8«) na svojih izhodih ni sposobnih dajati dovolj toka, da bi cifra svetila s polno močjo.

Pri LCD prikazovalnikih je situacija precej drugačna. LCD za prikaz praktično ne potrebuje nobenega toka, tako da tokovna zmogljivost V/I priključkov mikrokontrolerja linij sploh ni pomembna, vendar je potrebno vsak segment krmiliti z izmeničnim signalom. V primeru direktnega krmiljenja LCD prikazovalnika natančna oblika tega signala ni tako kritična, vendar mora imeti uporabljeni signal, vrednost enosmerne komponente na

Celotni članek

Serijski LCD “nahrbtnik”

2012_SE200_40