0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaNoviceImec in Holst Centre dosegli preboj pri brez-baterijskih radiih

    Imec in Holst Centre dosegli preboj pri brez-baterijskih radiih

    Na današnjem International Solid State Circuit konferenci je Imec and Holst Center poročal o svojem 2.4GHz/915MHz sprejemniku s funkcijo samo-prebujanja, ki zase porabi le 51µW moči.

    Ta rekordni dosežek glede nizke porabe odpira vrata brez-baterijskim sprejemnikom ali takšnim, ki za lastno porabo shranjujejo energijo iz različnih virov, s širokim spektrom uporabe, vključno z RFID prepoznavanjem na velike razdalje in vozlišči z brezžičnimi senzorji za logistiko, pametne stavbe, zdravstvo in tako naprej.

    Današnji baterijsko napajani brezžični komunikacijski sistemi porabijo veliko energije prav v času, ko niti ne oddajajo niti ne sprejemajo podatkov. To pomeni, da Bluetooth ali WLAN radijski prenosni moduli na mobilnih telefonih večino svojega časa izrabljajo energijo akumulatorja brez funkcionalne koristi. Sprejemniki s samo-prebujanjem Imec in Holst Centra z ultra nizko porabo energije in hitrim odzivnim časom se lahko priključijo vzporedno z običajnim sprejemnikom in ga vključijo, ko je potrebno podatke sprejeti ali odposlati.

    Imec and Holst Center je razvil inovativno radijsko arhitekturo, ki temelji na dvojnem vzorčenju, da se izognemo problemu šuma pri 1 / f (roza šum). Ta šum najbolj vpliva na naprave, ki komunicirajo z nižjimi hitrostmi prenosa podatkov (10-100kbps). Posledično imajo ti transiverji tradicionalno višjo porabo kot bi jo dosegli pri višji hitrosti prenosa podatkov ob enakih zmogljivostih. Z uporabo tehnike dvojnega vzorčenja se zmanjšata offset in šum s tem pa se izboljša občutljivost sprejemnika sorazmerno s hitrostjo prenosa podatkov.

    Čip sprejemnika s samo-prebujanjem je izveden v 90nm CMOS digitalni tehnologiji in zavzema območje površine 0.36mm2. Meritve na kristalu silicija so pokazale občutljivost -75dBm (SNR> 12dB) pri sprejemniku na 915MHz pri hitrosti 100kbps z OOK (on/off keying) modulacijo. Ko hitrost prenosa podatkov zmanjšamo na 10kBps in filtriramo šum, se občutljivost poveča za 5dB. Za 2.4GHz sprejemnik je izmerjena občutljivost -64dBm pri hitrosti prenosa podatkov 100kbps in -69dBm pri 10kBps.

    »Pri razvoju našega avtonomnega brezžičnega senzorskega sistema, želimo razviti takšen brezžični sistem, ki ga bo poganja energija pridobljena iz okolja, namesto klasične uporabe baterij. Skupaj za DSP, sprejemnik in senzor potrebujejo ti sistemi za delovanje le 100µW. Ta sprejemnik z ultra-nizko priključno močjo le 51µW in izredno majhnimi dimenzijami je velik korak naprej pri uresničevanju zastavljenega cilja. To odpira vrata številnim novim brez-baterijskim aplikacijam, kot so RFID zaznavanje na velike razdalje, pametna razsvetljava in senzorske oznake.« Je povedal Bert Gyselinckx, generalni direktor imec Nizozemska pri Holst Centru.

    Na International Solid State Circuit konferenci, je imec Holst Centre predstavil svoje najnovejše dosežke s področja ultra-nizke porabe za načrtovanje brezžičnih komunikacij in brezžičnih senzorskih omrežij ter organsko elektroniko z impresivnim številom prispevkov, vključno z desetimi objavljenimi publikacijami in šestimi navodili za delavnice.
    To sporočilo za javnost temelji na dokumentu 11,5: “A 2.4GHz/915MHz 51µW Wake-Up Receiver with Offset and Noise Suppression.”

    O Imec-u

    Imec je med vodilnimi svetovnimi raziskovalci v nano-elektroniki, ki dopolnjuje svoje znanstveno znanje z inovativno močjo svojih globalnih partnerjev na področju IKT, zdravstva in energije. Imec prinaša v industrijo pomembne tehnološke rešitve. V edinstvenem mednarodnem visoko-tehnološkem okolju želi po svojih močeh prispevati k izgradnji temeljev za boljše življenje v trajnostni družbi.
    Imec ima sedež v mestu Leuven, Belgija in pisarne v Belgiji, na Nizozemskem, na Tajskem, ZDA, na Kitajskem in na Japonskem. Leta 2008 je bil prihodek imec-a (P & L) 270 milijonov Evrov. Dodatne informacije o imec lahko najdete na www.imec.be.

    Imec je registrirana blagovna znamka za dejavnosti IMEC International (pravna oseba ustanovljena po belgijskem pravu kot » stichting van openbaar nut »), imec Belgija (IMEC vzw, ki jih podpira flamska vlada), imec Nizozemskem (Stichting IMEC Nederland, ki je del Holst centra in ga podpira nizozemska vlada) in imec Tajvan (Tajvan IMEC Co).

    O Holst Centre

    Holst Centre je neodvisni R & D center za odprte inovacije , ki razvija generične tehnologije za brezžične avtonomne rešitve pretvornikov in fleksibilnih sistemov na foliji. Glavna značilnost Holst Centra je model partnerstva z industrijo in univerzami v zvezi s skupnimi načrti in programi. Prav ta vrsta navzkrižnega sodelovanja omogoča Holst Centru usklajevanje lastne znanstvene strategije za potrebe industrije.
    Holst Centre sta ustanovila podjetji imec (Flandrija, Belgija) in TNO (Nizozemska) leta 2005, in siser ob podpori nizozemskega ministrstva za gospodarske zadeve in Vlado Flandrije. Ime je dobil po Gilles Holstu, nizozemskem pionirju v raziskavah in razvoju ter obenem prvem direktorju Philips Research.
    Ker se nahaja na High Tech Campus Eindhoven, Holst Centre izkorišča tudi pomembno prednost bližine. Pri Holst Centre je več kot 150 zaposlenih, ki pripadajo 25 narodnostim in so povezani z več kot 20 industrijskimi partnerji.

    Contact

    Imec : Katrien Marent, Director of External Communications, T: +32 16 28 18 80, Mobile : +32 474 30 28 66, katrien.marent@imec.be.

    Holst Centre: Koen Snoeckx, Communication Manager, T: +31 40 277 40 91, Mobile: +31 612 719843, koen.snoeckx@holstcentre.com.

     

    Imec in Holst Centre dosegli preboj pri brez-baterijskih radiih
    2010_SE173_18
    www.imec.be