5. februarja, 2021

Revija PDF SE 293 februar 2021

  Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 293 februar 2021Pridobivanje energije za IoT naprave

   

  Drage bralke in bralci,
  že kar nekaj časa je med nami krilatica – beseda IoT, oziroma internet stvari, kot jo prevajamo v slovenščino. Beseda IoT se je kar lepo prijela v naših krogih in se jo veliko uporablja. In kot kaže zdaj, se bo uporabljala še bolj pogosto. Namreč zasledili smo novico, ki razkriva možnost napajanja IoT naprav iz okolja. Torej IoT naprave naj bi iz okolja “žele” (angl. harvesting) energijo, ki jo potrebujejo za svoje delo in obratovanje. Zanimivo novico o tem si lahko preberete v tokratni številki. Pravo nasprotje pa so IGBT moduli, ki delujejo z velikimi močmi – kakopak, saj določeni industrijski stroji zahtevajo veliko moč. Kako z modernimi IGBT moduli krmiliti različne električne motorje, boste lahko prebrali v tej številki.

   

  293 1 213x300 - Revija PDF SE 293 februar 2021Seveda smo v novi številki pripravili tudi nekaj praktičnih člankov, izmed katerih naj omenim članek, ki vam bo pokazal kako narediti krmilnik za odpiranje vrat kokošnjaka. Ne boste verjeli, da poznam veliko ljudi, ki so se v času Covid-19 začeli ukvarjati z gojenjem kokoši. Domača jajčka so gotovo nekaj najboljšega. In če razmišljate o postaviti kokošnjaka (ali pa ste ga že postavili), boste v tokratni številki našli krmilnik, ki bo odpiral ter zapiral vrata kokošnjaka, pa tudi vklapljal in izklapljal luč v kokošnjaku. Če pa boste še malo bolj napredni, boste ta krmilnik lahko nadgradili tako, da bo kokošim samodejno dodajal hrano. Tako bo kokošnjak že skoraj popolnoma avtomatiziran. Edino, kar boste morali narediti sami je to, da boste pobirali jajčka in čistili kokošnjak.

   

  Med samogradnjami boste gotovo zasledili tudi enostaven detektor električnega naboja. Ta prav enostavna naprava bo gotovo zanimiv pripomoček za mlajše elektronike – pa tudi tiste, ki radi spremljate električne strele. Na Youtube boste videli kratek video, kako ta enostavna naprava zazna električni naboj v času, ko strela udari v bližini.

   

  Upamo, da ko boste preizkušali vaš detektor električnega naboja, ne boste doživeli bližnjega udara strele – to bi bila res smola! Ne bi pa bilo nič narobe, če vas »zadane« zanimanje za elektroniko. Upamo, da vam bo pri tem pomagala naša in vaša revija Svet elektronike!

   

  Lep pozdrav!

  Jure


  NOVICE
  5 Rešitev pridobivanja energije za LTE-M / NB-IoT naprave
  6 20W DC / DC pretvornik za robustne aplikacije
  6 Superkondenzatorji izzivajo baterije
  8 Super površine uporabljajo teraherčne valove, ki bodo osnova naslednje generacije brezžičnih komunikacij
  10 Nexperia je naredila preboj v svoji veji industrije s prvimi 80-voltnimi RET-i za 48-voltne sisteme v avtomobilski industriji in druge aplikacije z višjim napajanjem

  PREDSTAVLJAMO
  11 Sedemnajsti Posvet ASM ‘20
  Avtor: Dr. Mihael Debevec
  12 Superkondenzatorji, 3-voltna tehnologija za daljšo življenjsko dobo
  Avtor: Tobias Baisch
  14 Izboljšanje odpornosti 4H-SiC Schottkyjevih diod in MOSFET tranzistorjev pred lavinskim efektom
  Avtorji: Amaury Gendron-Hansen, Avinash Kashyap, Dumitru Sdrulla
  18 Uporaba modulov IGBT za poenostavitev zasnov motornih pogonov in inverterjev
  Avtor: Rolf Horn

  PROGRAMIRANJE
  24 Shield-A, učni pripomoček za programiranje mikrokontrolerjev (6)
  Avtorja: Vladimir Mitrović in Robert Sedak
  28 C/C++
  Avtor: mag. Boštjan Šuhel
  35 IoT naprave v globalnem AWS oblaku – 2. del
  Avtor: dr. Simon Vavpotič

  SAMOGRADNJE
  45 Detektor elektrostatičnega naboja
  46 Krmilnik kokošnjaka
  Avtor: Hans Sassenburg
  50 VFO za radioamatersko radijsko postajo z uporabo razvojne ploščice STM32F746 Discovery
  Avtor: Brian Millier

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine