5. maja, 2021

Kako narediti vse slušalke inteligentne

Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Kako narediti vse slušalke inteligentneKako “neumne” slušalke spremenite v pametne? Inženirji podjetja Rutgers so izumili poceni in enostaven način za pretvorbo slušalk v senzorje, ki jih je mogoče priključiti na pametne telefone, prepoznati uporabnike, spremljati srčni utrip in opravljati druge storitve.

296 8 1 300x202 - Kako narediti vse slušalke inteligentne

Slika 1: Inženirji so izvedli poskuse z “neumnimi” slušalkami, katerih cene so se gibale od 2,99 do 15.000 dolarjev. HeadFi lahko take slušalke spremeni v pametne. Avtor fotografije: Xiaoran Fan

Njihov izum, imenovan HeadFi, temelji na majhnem vtičnem adapterju za slušalke, ki običajne slušalke spremeni v senzor. Za razliko od pametnih slušalk navadne slušalke nimajo senzorjev. HeadFi adapter bi uporabnikom omogočil, da se izognejo nakupu novega para pametnih slušalk z vgrajenimi senzorji, da bi uživali v zaznavnih funkcijah.

“HeadFi bi lahko s preprosto nadgradnjo na stotine milijonov obstoječih običajnih slušalk po vsem svetu spremenil v inteligentne,” je dejal Xiaoran Fan, glavni izumitelj HeadFi-ja. Xiaoran Fan je nedavni Rutgersov doktorski diplomant, ki je raziskavo zaključil v zadnjem letniku univerze in zdaj dela v centru za umetno inteligenco podjetja Samsung.

Strokovno objavljen članek o izumu, ki ga vodi Rutgers, in ki ima za posledico “slišno inteligenco”, bo uradno objavljen oktobra na MobiCom 2021, vrhunski mednarodni konferenci o mobilnem računalništvu ter mobilnih in brezžičnih omrežjih.

Slušalke so med najbolj priljubljenimi nosljivimi napravami po vsem svetu in postajajo vedno bolj inteligentne, ko se pojavljajo nove funkcije, kot je upravljanje z gestami na dotik, ugotavlja raziskava. Takšne funkcije se običajno zanašajo na pomožne senzorje, kot so merilniki pospeška, žiroskopi in mikrofoni, ki so na voljo v številnih pametnih slušalkah.

HeadFi pretvori oba zvočnika, ki sta že v vseh slušalkah, v vsestranski senzor in deluje tako, da slušalke povežete z napravo za seznanjanje, kot je pametni telefon. Ne zahteva dodajanja pomožnih senzorjev in se izogiba spremembam na strojni opremi slušalk ali potrebi po prilagoditvi slušalk, ki lahko povečata njihovo težo in večji del. S pretvorbo v HeadFi slušalko lahko pretvorjene slušalke hkrati izvajajo zaznavna opravila in predvajajo glasbo.

Inženirji so izvedli poskuse s 53 prostovoljci z uporabo 54 parov slušalk po cenah od 2,99 do 15.000 dolarjev. HeadFi lahko doseže od 97,2 do 99,5 odstotka natančnosti pri identifikaciji uporabnika, od 96,8 do 99,2 odstotka pri spremljanju srčnega utripa in od 97,7 do 99,3 odstotka pri prepoznavanju kretenj.

Več informacij: Richard Howard et al, 2021. HeadFi: Prinašanje inteligence vsem slušalkam. Na 27. letni mednarodni konferenci o mobilnem računalništvu in omrežjih (ACM MobiCom ’21), 25. – 29. Oktobra, doi.org/10.1145/3447993.3448624

Povzeto po: https://techxplore.com/news/2021-03-headphones-intelligent.html

Avtor: Todd Bates, Rutgers University

2021/296