0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
  DomovRevijaPretekle številkeSvet elektronike PDF SE 322 (Oktober 2023)

  Svet elektronike PDF SE 322 (Oktober 2023)

  RedCap

  Tokrat, drage bralke in dragi bralci, pričenjam svoj uvodnik s kratico RedCap. Tisti, ki so vam blizu telekomunikacije, boste vedeli, da je to kratica za angleški besedi »Reduced Capabilities« oziroma zmanjšane zmogljivosti. Za kaj gre v tem primeru?

  Kot veste, se GSM tehnologije izredno hitro razvijajo. Jaz sodim še med tiste (starce), ki se spomnijo začetkov mobilne telefonije. Potem so prišle znane kratice 2G, 3G, 4G in razvpiti 5G. Z vsako kratico so bile zmogljivosti mobilnih omrežij višje. Vendar pa so načrtovalci mobilnih omrežij ugotovili, da lahko z uvajanjem t.i. RedCap odprejo »nov kanal« za vse tiste – recimo jim industrijske uporabnike, ki bi potrebovali zelo malo prenosa podatkov za različne IoT senzorje in naprave, ki jih potrebujemo v prehodu na Industrijo 4.0. V razvoju mobilnih omrežij se je že marsikaj uveljavilo, pa tudi marsikaj zamrlo, morda pa bo RedCap dal tisti zagon, ki ga Industrija 4.0 potrebuje.

  Poleg tega boste v reviji, ki je pred vami, našli izredno zanimiv članek o merjenju temperature. Vendar to merjenje temperature ni »navadno« merjenje temperature, ki ga vsakodnevno srečujemo marsikje. Gre za zelo natančno merjenje temperature (+/- 0,15 °C), ki ga ne omogočajo navadni temperaturni senzorji. Kot rečeno – članek je izredno zanimiv.

  Zbrali pa smo tudi nekaj zanimivih novic iz sveta elektronike, kot je recimo mehka »e-koža«, ki ustvarja živcem podobne signale. Kako torej narediti material, ki je prožen in raztegljiv, kot človeška koža, pri tem pa tudi zmore prevajati signale, si preberite v tokratni številki.

  Temu smo dodali sprehod v zgodovino elektronike in pa članek za elektronike – začetnike.

  Želim vam prijetno in predvsem mirno jesen brez obilnih padavin! Če pa že bodo padavine, pa takrat vzemite v roke vašo najljubšo revijo za elektroniko – Svet elektronike.

  Lep pozdrav!
  Jure


  UVODNIK
  4 RedCap
  NOVICE
  Android za industrijo in IoT
  9 1200V N-kanalni SiC močnostni MOSFET-i, v TO247-4 ohišju
  PREDSTAVLJAMO
  Avtor: Rolf Horn
  Avtorja: Pramit Nandy in Vijay Bapu
  Avtor: Brad Rex
  Avtor: Brian Davis
  Avtorja: Leo Guo in Nandin Xu
  Avtor:  Andrew Smith
  Avtor: Ralf Hickl
  PROGRAMIRANJE
  _

  _

  _

  Ta vsebina je samo za naročnike

  Če želite odkleniti to vsebino, se naročite.