Arduino FreeRTOS 1 – Ustvarjanje FreeRTOS opravila za utripanje LED z Arduino Uno

Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Arduino FreeRTOS 1 - Ustvarjanje FreeRTOS opravila za utripanje LED z Arduino UnoOperacijski sistem (OS), ki se nahaja v ugnezdenih napravah, se imenuje RTOS (Real-Time Operating System). V ugnezdenih napravah so opravila v realnem času ključnega pomena, kjer ima čas zelo pomembno vlogo. Naloge v realnem času so časovno deterministične, kar pomeni, da je odzivni čas na kateri koli dogodek vedno enak, tako da se lahko zanesemo na to, da se bo vsak dogodek zaznal v nekem določenem času. RTOS je zasnovan za izvajanje aplikacij z zelo natančnim časovnim razporedom in visoko stopnjo zanesljivosti. RTOS pomaga tudi pri izvajanju večopravilnosti z enim samim jedrom.

V preteklosti smo že obravnavali uporabo RTOS-a v ugnezdenih sistemih, kjer lahko izveste več o RTOS-u, o razliki med splošnimi operacijskimi sistemi in RTOS-om, različnih vrstah RTOS-ov in tako naprej. Povezava na ta članek [1] .

15 1 300x203 - Arduino FreeRTOS 1 - Ustvarjanje FreeRTOS opravila za utripanje LED z Arduino Uno

Slika 1: RTOS lahko deluje tudi na Arduinu

V tem članku bomo začeli s FreeRTOS. FreeRTOS je razred RTOS za ugnezdene naprave, ki je dovolj majhen, da se lahko izvaja na 8/16-bitnih mikrokontrolerjih, čeprav njegova uporaba ni omejena le na te mikrokontrolerje. Je popolnoma odprtokodna programska koda in je vsem na voljo na githubu. Če poznamo nekaj osnovnih pojmov RTOS, je FreeRTOS zelo enostaven za uporabo, saj ima dobro dokumentirane API-je (Application Programming Interface, programski vmesnik za aplikacije), ki jih je mogoče neposredno uporabiti, ne da bi morali poznati vsebino programske kode v njihovem ozadju. Popolno FreeRTOS dokumentacijo boste našli na naslovu [2].

Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

Prijava

Nakup naročnine