2. septembra, 2012

Brezžični mikrokrmilniki

Revija 200 200 23 - Brezžični mikrokrmilnikiRevija logo rutronik - Brezžični mikrokrmilnikiKdor hoče obstoječo napravo nadgraditi z radijsko tehniko, običajno na mikrokrmilnik priklopi oddajno/sprejemno enoto. Sliši se enostavno, vendar ni. Kajti potrebni so novi izračuni glede stroškov, kakovosti in stopnje tveganja, stroški razvoja in logistike narastejo ter poviša se verjetnost odpovedi naprave. Dovolj razlogov, ki govorijo v prid mikrokrmilnikom z vgrajeno oddajno/sprejemno enoto.

Veliko proizvajalcev mikrokrmilnikov se je že odzvalo na trend brezžične tehnologije in na naraščujoče povpraševanje po oddajno-sprejemnih enotah ter svoje čipe ponuja z različno radijsko periferijo.

Tako na primer arhitektura več proizvajalcev s procesorskimi jedri ARM pomaga zmanjšati tveganje pri težavah z dobavo ali pri odpovedi proizvajalcev elektronike. Kajti z majhnimi prilagoditvami programske in strojne opreme se procesorji lahko hitro zamenjajo in na ta način se zavarujejo investicije v razvojna orodja ter v razvoj Know-how. Zahvaljujoč mnogim lastnikom licence za tehnologijo ARM imajo stranke pri tem veliko izbiro.

Revija 200 200 23%20%281%29 - Brezžični mikrokrmilnikiSTM32W temelji na 32-bitnem jedru ARM Cortex M3 in je zaradi velike priljubljenosti družine STM32 zelo zanimiv. Ta praviloma ponuja dolgo življenjsko dobo in osnovno podporo pri tehničnih težavah. STM32W je opremljen z vgrajeno 2,4-gigaherčno oddajno-sprejemno enoto IEEE802.15.4 ter je s tem primeren za ZigBee, RF4CE in druge omrežne protokole, ki temeljijo na standardu IEEE802.15.4. Občutljivost sprejema je 100dBm, moč oddajanja pa lahko znaša do 7dBm. Tako zmogljiv mikrokrmilnik ponuja številne prednosti: Zaradi odsotnosti zunanjega radijskega modula se zmanjšajo stroški materiala (Bill of Material-BoM) in s tem tudi stroški nabave, skladiščenja in opremljenosti. K temu je treba dodati, da integracija oddajno/sprejemne enote na mikrokrmilnik pozitivno vpliva na izračun vrednosti MTTF in MTBF.

Kdor želi s 16-bitnim mikrokrmilnikom poganjati ZigBee, ta najde v Renesas M16C/6B manjšo alternativo, ki ima prav tako vgrajeno sprejemno/oddajno enoto IEEE802.15.4. Za baterijsko gnane aplikacije, kot npr. vozlišča brezžičnega omrežja, je zaradi majhnih zmogljivostnih zahtev in širokega območja napajalne napetosti primerna Renesas serija RL78. Poleg tega imajo mikrokrmilniki te serije majhno porabo energije v zagonskem načinu (140µA/MHz) pri visoki zmogljivosti (40,6 DMIPS @32 MHz), majhno porabo energije v načinu spanja (Sleep-Mode), hiter prehod iz načina dremanja (Snooze-Mode) kot tudi dobro nadgradljivost, kar se tiče velikosti ohišij in pomnilnika. Z integracijo Flash pomnilnika (Data-Flash), aplikacije Window Watchdog, Real Time Clock, temperaturnega senzorja, oscilatorja z ozko toleranco in varnostnih funkcij za samodiagnozo, serija RL78 omogoča kompaktne oblike z majhno potrebo po prostoru.

Za še boljšo energijsko bilanco dobite majhne 8-bitne mikrokrmilnike, ki imajo na plošči večinoma majhno število AD pretvornikov in vmesnikov. Odpovedali so se širokopasovni modulaciji signala DSSS standarda IEEE802.15.4 in stavijo na modulacije ASK, FSK, GFSK in OOK, ki vse potrebujejo malo energije. Nordic Semiconductor na tem področju v boj pošilja nRF24LE1, ki uporablja frekvenčni pas 2,4GHz, uporaben po celem svetu. Oddajna tehnika ShockBurst™ in protokol odprte kode (Open Source) „Gazell“ sta zasnovana za majhno porabo elektrike, tako da ju gumb baterija CR2032 lahko brez težav napaja.

Celotni članek

Brezžični mikrokrmilniki_23

2012_SE200_23

www.rutronik.com