6. novembra, 2020

Revija PDF SE 290 november 2020

  Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 290 november 2020Jesen s Covid19

  2020_290_01

  SE290 213x300 - Revija PDF SE 290 november 2020Ja, drage bralke in bralci. Verjamem, da ste že siti pojavljanja besede Covid19 – prav tako, kot jaz. In prav gotovo ste slabe volje tudi zato, ker množica prebivalcev Slovenije (očitno) ne upošteva navodil vlade in NIJZ, katerih cilj je zmanjševanje okuženosti prebivalcev Slovenije. To trdim tudi zato, ker sem nekaj dni nazaj slišal od svojega sodelavca, “da ko gre na pijačo s prijateljem pač ne more imeti maske na ustih.” To sicer drži, ampak za božjo voljo – ali se res ne more odpovedati tistemu kozarcu vina, piva ali česarkoli že, če očitno vidi, da je Covid19 situacija zelo resna? Popij tisti kozarec doma na varnem (če že moraš) in se nekaj časa “druži” virtualno s kolegi. Vmes si pa na pametni telefon naloži Aplikacijo Ostani Zdrav, ki je namenjena zaščiti prebivalstva, ne pa nadzoru! Tisti, ki smo v elektroniki malo bolj doma vemo, da z Bluetooth tehnologijo in načinom delovanja aplikacije Ostani Zdrav prebivalcem ni možno slediti – nikakor! Če pa vas sledenje tako zelo skrbi, pa izklopite GPS na svojem telefonu, in bo sledenje onemogočeno tudi takrat, ko boste imeli vklopljeno podatkovno povezavo.

  In namesto, da »greš na pijačo s kolegom« rajši vzemi v roke kakšno knjigo, revijo in potrpi, da bo virus izzvenel.

   

  Tudi vam to priporočam – vzemite v roke revijo Svet elektronike, v kateri tokrat veliko pišemo o t.i. nosljivi elektroniki. Ta novodobni izraz je kar sam po sebi razumljiv – nosljiva elektronika so naprave, ki jih bomo nosili, bodisi na koži, bodisi v oblačilih. Te naprave bodo – recimo merile vitalne znake našega telesa in druge parametre, ki jih je potrebno meriti – recimo pri športnikih. Napajale se bodo bodisi iz vgrajenih baterij ali pa celo s toploto telesa.

   

  Področje nosljive elektronike je zanimivo, saj nekateri viri napovedujejo rast tega trga. Pričakuje se, da bo trg nosljive elektronike do leta 2025 zrasel na 53 milijard EUR, kar pa že ni več mačji kašelj in morda tudi katero slovensko podjetje najde svoj kos pogače v tem trgu.

  Verjamem, da boste z zanimanjem prebrali članke povezane z nosljivo elektroniko.

   

  Drugi zanimiv članek je pa tisti, ki ga je napisal naš avtor Brian. Že v pretekli številki ste lahko prebrali njegov članek o programiranju STM Discovery razvojnih plošč. V tej številki Brian nadaljuje svoje druženje z STM Discovery ploščama in opisuje njuno programiranje v Mbed in  STM32CubeIDE. Vabim vas, da si pogledate, s kakšnimi težavami se je srečal Brian in tudi kako jih je rešil. Branje je zelo zanimivo za vse, ki bi se radi bliže spoznali z STM razvojnimi ploščami in njihovim programiranjem.

   

  Tretji zanimiv članek, ki ga bom omenil v tem uvodniku, pa je Shield-A, učni pripomoček za programiranje AVR mikrokontrolerjev. Avtorja članka Vlado in Robert opisujeta kako na učnemu pripomočku Shield-A (ki sta ga razvila sama) programiramo določene funkcije tako v Arduino kot tudi v Bascom-AVR okolju. Serija člankov je zanimiva ravno zato, ker je pisana tako, da razumemo sintakso v Arduino in Bascom-AVR okolju.

   

  Kot že veste, se je uredništvo revije Svet elektronike preselilo v nove prostore – v Depalo vas. Marsikdo se bo spomnil »zloglasne« Depale vasi izpred mnogo let, ampak lahko vam zagotovim, da  je Depala vas umirjeno naselje in da tudi takrat, ko so se dogajali »zloglasni dogodki« vaščani o tem nismo vedeli nič, saj so se dogajali zvečer in še to na robu vasi. Zdaj se že dolgo ni zgodilo nič »zloglasnega« – pač pa prej prijetnega: v vas smo preselili uredništvo revije Svet elektronike 🙂

   

  Kolikor se da prijetno preživljajte Covid19 čase – skupaj z revijo Svet elektronike seveda!

   

  Lep pozdrav!
  Jure

  Novice
  5 Nosljive IT naprave: Postopek barvanja daje tekstilu elektronske lastnosti
  6 Podjetje Microchip Technlogy predstavlja svoj prvi 32-bitni MCU modul Trust & Go Wi-Fi z naprednimi perifernimi možnostmi
  8 ETSI je predstavil nov radijski vmesnik DECT-2020 za IoT aplikacije
  9 Večnivojsko shranjevanje podatkov prehiteva binarno obliko
  10 Prihodnja nosljiva elektronska oblačila bi lahko polnili z lastno telesno toploto
  12 Tiskanje hitrih organskih tranzistorjev majhne moči
  14 Elektronika z izjemno nizko porabo, ki se napaja iz zraka
  15 Prvi visoko integriran krmilnik motorja z vgrajeno zaščito pred sevanjem v enem samem čipu združuje vse bistvene funkcije za krmiljenje motorjev in zaznavanje položaja satelitskih elementov

  Predstavljamo

  17 Inovacije pri izdelavi čipov in njihov vpliv na testiranje
  18 Razsvetljava za pridelavo rastlin, s svetilkami LED do kmetij v nebotičniku

  20 Enostavno prepoznavanje predmetov z izvajanjem kode strojnega učenja v ugnezdenem IoT vozlišču
  23 11 mitov o induktivnih senzorjih

  Programiranje
  26 Shield-A, učni pripomoček za programiranje mikrokontrolerjev (3)
  39 Uporaba CubeMX orodja z ašimi Mbed programi
  47 WiFi z ESP8266 in ESP32 za domači hardware (9. del)
  54 Alarm na pametni telefon ob zaznanem gibanju

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine