0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaNoviceHaptični zaslon s tresenjem v določeni točki na zaslonu

    Haptični zaslon s tresenjem v določeni točki na zaslonu

    Demonstracija „otipnega zaslona“ podjetja NLT Technologies, ki je bila razstavljena na konferenci SID 2014. Želva se premika po zaslonu in ko se je dotaknemo s prstom, začutimo vibracije. Podjetje NLT Technologies Ltd. (nekdanji NEC LCD Technologies Ltd.) je na predavanju na mednarodni akademski konferenci SID 2014, ki je potekala junija 2014 v ZDA, objavilo novico, da so razvili tehnologijo za izdelavo otipnega (haptičnega) zaslona.

    Slike niKo se uporabnik dotakne posamezne slike, kot je na primer gumb, ki je prikazan na zaslonu, se dotik odraža z občutkom vibracije-tresenja v povratni zanki. Rezultat je preprost način informiranja uporabnika, da je bil nek gumb pritisnjen, oziroma da se je dotaknil zaslona.

    Vendar pa je bilo s to tehnologijo kar nekaj težav. Veliko obstoječih haptičnih zaslonov uporablja tehnologijo, pri kateri z majhnimi motorji in pogoni povzročajo fizično vibriranje površine zaslona, ko se ga dotaknemo s prstom. Slaba stran tega načina je, da ob dotiku neke poljubne točke na zaslonu vibrira celoten zaslon. Prav zato ta način ni primeren in ne deluje dobro takrat, ko se z več prsti ali več uporabnikov naenkrat dotika haptičnega zaslona, ki je sposoben zaznavati več pritiskov hkrati (multi-touch).

    Zdaj pa je podjetje NLT Technologies doseglo „zelo visoko ločljivost“ muti-touch haptičnega zaslona z združevanjem prve metode, ki poskrbi za občutek dotika s pomočjo elektrostatične sile, ko se s prstom dotaknemo zaslona in z drugo metodo prosojnih elektrod na x-in y-osi, ki so podobne tistim na zaslonih z pasivno uporovno matrico.

    Metodo z uporabo elektrostatične sile sta v sodelovanju razvila Disney Reasearch in univerza Carnegie Mellon že leta 2010 in ga takrat poimenovala „TeslaTouch.“ Ko izmenično napetost z nizko frekvenco okoli 200Hz, priključimo na površino zaslona in prst na zaslonu nekoliko premaknemo, prst zazna spremembo napetosti in uporabnik občuti, kot da bi zaslon vibriral, čeprav v resnici ni tako. Ta metoda se imenuje tudi „electrovibration.“ Izvedba multi-touch haptičnega zaslona pa ni omejena le na to tehnologijo.

    Z drugo metodo je raziskovalcem podjetja NLT Technologies uspelo ustvariti vibracije s TeslaTouch v eni sami želeni točki na zaslonu. Natančneje se na osi X in Y za napajanje pasivne matrike uporabi izmenična napetost s frekvencama 1240 Hz in 1000 Hz. Na stičišču dveh osi pride zaradi priključenih frekvenc 1240 Hz in 1000 Hz do „valovitosti“, ki je enaka razliki obeh frekvenc (240Hz). Ko prst to valovitost začuti, ima uporabnik občutek, kot da ta točka vibrira.

    Tehnično je mogoča ne le praktična izvedba multi-touch haptičnega zaslona, ampak tudi aktivno spreminjanje lokacije točke „vibriranja“, prav tako pa tudi frekvenca in oblika valovanja za vsako posamezno točko na zaslonu, medtem ko se na njem prikazuje neka slika. Prav tako bi bilo mogoče poskrbeti tudi za to, da bi uporabnik prek takšnih vibracij čutil „gibanje“ v nekem filmu.

    Vir: http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20140630/361807/

    Haptični zaslon s tresenjem v določeni točki na zaslonu

    Nikkei Business Publications, Inc

    www.techon.nikkeibp.co.jp

    2014_SE223_8