0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaNoviceLaserski varnostni skener OMRON OS32C

    Laserski varnostni skener OMRON OS32C

    Omron je obstoječi varnostni skener posodobil z Ethernet/IP komunikacijo. S svojim revolucionarnim dizajnom je trenutno najmanjši varnostni laserski skener v svojem razredu, ki omogoča enostavno montažo. OS32C zagotavlja varnost kategorije 3 (brez dodatnega varnostnega krmilnika) in je skladen z varnostnim standardom ISO 13849-1 PLD in SIL 2.

    Slike niFleksibilno in veliko zaznavno območje v kompaktni obliki

    OS32C je najmanjši varnostni skener v svojem razredu. Z dimenzijami 133 x 143 x 105 mm in težo 1,3 kg, ne potrebuje veliko prostora za montažo. Njegova poraba znaša 5 W. Kljub temu lahko pokriva območje 270°, z zaznavno razdaljo do 10m (Slika 1). Nastaviti je možno varnostno območje do 4 m (model OS32C-_-4M) in dve stopnji opozorilnega območja do 10 m.

    Zaznavno območje skenerja je možno razdeliti na (do) 70 posameznih sektorjev in vsakemu posebej definirati varnostno območje ter dve opozorilni območji (Slika 2).

    Aktivni prikazovalnik

    Slike niPo obodu skenerja je nameščenih osem svetlobnih indikatorjev za lažjo določitev smeri iz katere je varnostno območje prekinjeno. Na sprednjem delu je nameščen LED vmesnik, preko katerega je razvidno delovanje in status skenerja, brez potrebe po priključitvi na osebni računalnik (Slika 3).

    Enostavna konfiguracija in ethernet/ip

    OS32C se parametrira s pomočjo pripadajočega programskega orodja. Vmesnik je enostaven in intuitiven, tako da za nastavitev ne potrebujemo veliko časa. Parametriranje je možno v realnem času, poleg tega program omogoča skeniranje področja s pomočjo laserskega žarka in na ta način definira robove okolice, ki so potem vidni v programu. Definirani robovi se lahko uporabijo tudi kot referenčna postavitev in s tem se prepreči nepooblaščen premik laserskega varnostnega skenerja (slika 4). Varnostnemu skenerju je možno nastaviti odzivni čas v obsegu od 80 do 680 ms, kar služi filtriranju in neželenemu ustavljanju (recimo v primeru letečih delcev v okolici).

    Slike niEthernet podpora omogoča povezavo več varnostnih skenerjev in s tem olajša analiziranje in preverjanje statusa skenerjev ter vzroka pri varnostni ustavitvi.

    Prav tako je modele DM mogoče enostavno povezovati s krmilniki, operaterskimi paneli in ostalimi napravami, ki podpirajo Ethernet/IP (na voljo je EDS datoteka, ki jo lahko uporabimo pri konfiguraciji mreže) in tako spremljamo statuse in spreminjamo opozorilno območje preko komunikacije. Takšen varnostni skener omogoča tudi pošiljanje podatkov o razdalji in kotu predmeta ali ovire v realnem času do razdalje 50 m.

    Primeri aplikacij

    Slike niVarnostni laserski skener OS32C lahko zaradi svoje fleksibilnosti v veliko primerih nadomesti varnostne zavese in senzorje. Sploh tam, kjer je potreba po širšem varovanju območja, se izkaže kot cenovno ugodnejša rešitev v primerjavi z uporabo varnostnih zaves. V primeru, da se na že obstoječem skenerju, pojavijo drugačne zahteve po varnostni funkciji, se skener enostavno premesti in/ali nastavi na drugačno delovanje.

    Primer 1:

    Varnostni skener vertikalno varuje robotsko celico. S pomočjo zunanjih signalov je na skenerju možno preklapljati med različnimi profili (ki jih prednastavimo sami) varovanja območja. Tako lahko na primer skener varuje samo levo ali desno stran robotske celice, glede na pozicijo robota.

    Primer 2:

    Majhne dimenzije omogočajo montažo in varovanje znotraj celice tudi v relativno majhnih strojih. S samo enim varnostnim skenerjem je zaradi 270° kota zaznavanja nevarno območje mogoče varovati na dveh straneh.

    Primer 3:

    Zanimiv primer uporabe je ustavitev in preprečevanje trkov na avtomatsko vodenih vozilih (AVZ), kjer nam prednastavljeni profili varovanja in parametriranje varovalnega območja po segmentih olajša varovanje tudi na zelo zahtevnih progah. Z uporabo dveh skenerjev lahko varujemo vso območje okoli vozila.

    Laserski varnostni skener OMRON OS32C

    2017_SE251_10

    www.miel.si

    Prejšnji članek
    Naslednji članek