0,00 €

V košarici ni izdelkov.

0,00 €

V košarici ni izdelkov.

More
    DomovRevijaNoviceManav prvi indijski humanoidni robot

    Manav prvi indijski humanoidni robot

    Manava je izdelan s 3D-tiskanjem, predstavili pa so ga na prireditvi IIT Mumbai TechFest 2015. Včasih naletimo na preproste robote, izdelane s 3D-tiskanjem, ki jih je mogoče poustvariti s svojim namiznim tiskalnikom in imajo eno ali dve osnovni funkciji ter nekaj lepih svetlobnih učinkov. MANAV je prvi indijski humanoidni robot, izdelan s 3D-tiskanjem, in zmore veliko več.

    Slike niTega 60-cm visokega robota so ravno predstavili na konferenci Tech Fest 2015 v ustanovi IIT v Mumbaju, posnema pa lahko niz človeških gibov. Zmore tudi številne športne podvige, na primer stoje, sklece in brcanje žoge. Menda pleše »bolje od ljudi«. Njegova humanoidna zasnova je opazna tudi v njegovih očeh – kamerah in ušesih – slušalkah, s katerimi lahko sprejema in izvaja osnovna navodila.

    Tega zanimivega malega robota je razvil Diwakar Vaish, vodja robotike in raziskav v Indijskem tehnološkem inštitutu (IIT) v Mumbaju. Premikanje mu omogoča 21 majhnih servomotorjev, ki so vgrajeni v ohišje, izdelano s 3D-tiskanjem. MANAV tehta skupaj približno 2 kilograma.

    Slike niSlike niDiwakar Vaish je za medije povedal, da je mali robot namenjen predvsem izobraževanju, da pa bo njegova ekipa poskusila tudi s komercializacijo. Pričakujejo, da bo mogoče robota kupiti za približno od 2000 do 3000 €, kar naj bi bilo po njegovih besedah bistveno ceneje od drugih komercialno dostopnih robotov. Za to ceno bodo lahko stranke zahtevale veliko možnosti prilagajanja, čeprav bodo več o tem povedali pozneje.

    Vaish je robot MANAV zasnoval, 3D-natisnil in sestavil v dveh mesecih v inštitutih za usposabljanje in raziskave A-SET. Kot je povedal indijskim medijem, upa, da bo s tem omogočil indijskim znanstvenikom, da bodo širše raziskali potenciale robotov: »[MANAV] je idealen za raziskovalce, ki preučujejo meje robotike.« Pravi tudi, da namerava robot MANAV uporabiti tudi kot prototip za celotno ekipo robotov, izdelanih s 3D-tiskanjem, ki bodo avtonomno igrali nogomet.

    Ta zanimivi robot, izdelan s 3D-tiskanjem, je bil predstavljen zadnji dan tehnološke konference in je štel med vrhunce prireditve Tech Fest.

    Manav prvi indijski humanoidni robot

    www.3ders.org

    2015_SE229_5